FOTO  Štrajk upozorenja HP Mostar, djelatnici žele veće plaće

štrajk, HP Mostar

Nezavisni sindikat Hrvatske pošte Mostar danas je od 9 do 10 sati ispred zgrade glavne pošte održao štrajk upozorenja. 

- Osnovni razlog našeg okupljanja su male plaće koje su iste već godinama. Moja godišnja neto plaća s 26 godina staža za 2018. godinu iznosila je 10.374 maraka. Drugi razlog je sve veći pritisak na djelatnike od strane nadređenih na pojedinim radnim mjestima - kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar Tomislav Erić.

Erić je dodao kako je veliki problem nedostatak djelatnika u "proizvodnim sektorima" i slaba organizacija posla koja proizlazi iz manjka djelatnika.

Poručio je kako je Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar legalan jer ima uredno rješenje Uprave o registraciji sindikata pa je, stoga, i štrajk legalan.

 Povodom jednosatnog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar (jednog od dva Sindikata u Društvu) zakazanog u srijedu o kojem je ovaj Sindikat obavijestio medijima i dostavio im svoje zahtjeve, Uprava HP-a Mostar odlučila je javnosti dostaviti konkretne informacije i pokazatelje vezane za poslovanje kako bi se dobio uvid u stvarno stanje.

"Najavljeni štrajk organizira nereprezentativni Sindikat Društva, a ne svi djelatnici HP Mostar kako je objavljeno u medijima.

U svojim zahtjevima između ostaloga traže povećanje plaće djelu radnika od 30 posto, a svima ostalima 20 posto, što bi predstavljalo povećanje troškova rada od cca. 4,2 milijuna KM na godišnjoj razini.

Uprava je u razgovorima pokušala argumentirano i sa svim pokazateljima predočiti predstavnicima ovog Sindikata što se proteklih godina radilo ponajviše na unapređenju rada pa je između ostaloga prvo povećanje plaće u proteklom razdoblju bilo realizirano za poštare i vozače 5%, a čistačice 10%.

Uprava je u suradnji s reprezentativnim Sindikatom (Sindikat Hrvatske pošte Mostar) donijela Pravilnik o radu koji je u cijelosti usuglašen s odredbama važećeg granskog kolektivnog ugovora. Sukladno pravima iz Kolektivnog ugovora svim radnicima su redovito isplaćivane plaće sa svim pripadajućim porezima i doprinosima u skladu sa zakonskim propisima, kao i sva ostala prava.

Prosječna neto plaća u HP-u Mostar iznosi 1.105 KM (bruto 1.766 KM) za prvo polugodište 2019., što je za 21% veće od neto prosječne plaće u FBiH, koja iznosi 912 KM.

Prosječna neto plaća na ruke poštara koji radi 10 godina u HP-u Mostar iznosi 809 KM/mjesečno, te se uz navedeni iznos isplati i topli obrok u iznosu od 192 KM/mjesečno, što ukupno na ruke prosječno mjesečno iznosi 1.001 KM", stoji između ostalog u priopćenju Uprave HP Mostar.