FOTO  Češki i bh. ronioci čiste Mostarsko jezero od NUS-a i streljiva

Češki i bh. ronioci čiste Mostarsko jezero od NUS-a i streljiva

Izaslanstva Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Federalne uprave Civilne zaštite i Ministarstva unutarnjih poslova Češke Republike u petak su posjetila timove koji rade na uklanjanju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava i streljiva iz Mostarskog jezera.

U akciju čišćenja jezera, koja traje od 29. rujna do 13. listopada, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutarnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstava i streljivo odbačeno ili zaostalo iz rata.

Tijekom posjeta bh. i češkog izaslanstva predstavljene su poduzete aktivnosti i učinci misije, a nazočni su uz pomoć podvodnih kamera i dronova za podvodno snimanje mogli vidjeti rad timova na podvodnom razminiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Republike Češke Jan Hamaček podsjetio je da su češki ronioci u Bosni i Hercegovini prisutni od 2011. godine u BiH.

- Oni su svoje zadatke obavili vrlo uspješno. U devet godina izvadili su nekoliko tona različitog streljiva - kazao je češki ministar te najavio da će se suradnja nastaviti dokle god to budu zahtijevali građani BiH.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak pohvalio je vrlo dobru suradnju s kolegama iz Češke Republike, dodavši kako je planirano da u 2020. godini ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave suradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava na drugim lokacijama u BiH.

- Nastavlja se detaljno pretraživanje i čišćenje kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava, a slične aktivnosti predviđene su i na jezerima kod Bihaća, Bosanske Krupe, Tuzle i drugim bh. mjestima - najavio je Solak.

Po riječima voditelja ronilačkog tima FUCZ-a Slavena Perića, dosada je u Mostarskom jezeru pronađeno 35 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava i više od stotinu komada raznog streljiva.

Suradnja čeških i domaćih ronioca ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike.

U okviru misije angažirano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno s medicinskom i ostalom potporom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ "Mostar" te tri pripadnika ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS.

Na jedan dan uključila se i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar, čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ-a i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i streljivo.