​Elektroprivreda HZ HB mostarskim ribarima mora isplatiti milijun maraka

​Elektroprivreda HZ HB mostarskim ribarima mora isplatiti milijun maraka

Vrhovni sud Federacije BiH presudio je u korist Udruge sportskih ribolovaca “Neretva 1933” iz Mostara te naložio Elektroprivredi HZHB isplatu oko milijun maraka KM po osnovu odštete za uništeni riblji fond.

Kako je za Klix.ba kazao Rizo Tvrtković voditelj odvjetničkog ureda koji je zastupao ribare, odšteta koju će Elektroprivreda morati platiti iznosi oko 500 tisuća KM glavnice uvećano za zakonom propisane zatezne kamate. Kako je ta glavnica zaključna s 2013. godinom iznos s kamatama penje se na oko milijun KM.

Sportski ribolovci su tužili Elektroprivredu HZ HB d.d. Mostar jer koristi Hidroelektranu Mostar i nije izvršavala zakonsku obvezu tako da omogući normalnu migraciju i prirodno razmnožavanje ribe, niti je vršila kontinuirano poribljavanje rijeke Neretve. Tužba se odnosila za period od 2010. do 2013. godine.

“Općinski sud je prvo odbio tužbu, Županijski žalbu na tu presudu, da bi sada Vrhovni sud Federacije BiH presudio u našu korist i kazao nižim instancama da nisu postupale u skladu sa zakonom”, kazao je Tvrtković za Klix.ba.

Odvjetnik podsjeća da je obaveza elektroprivreda da, ako oko brana nisu izgrađeni kanali koji omogućavaju nesmetanu migraciju ribe, na godišnjoj osnovi plate ribarskim društvima nadoknadu za pretrpljenu štetu, a tu obavezu Elektroprivreda HZHB nije poštovala.

Ribarske udruge iz tih sredstava vrše kontinuirana poribljavanja, organiziraju lovočuvarsku službu, brinu se za riblji fond…