Državno Tužiteljstvo razmatra neprovedbu presude o Mostaru

Titov most u Mostaru
Nakon što Parlamentarna skupština BiH nije u predviđenom roku izvršila usklađivanje Izbornog zakona BiH s odlukom Ustavnog suda, uslijedila je reakcija iz najviše sudske institucije u zemlji.

Osporene odredbe

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, naime, prije dva mjeseca donio rješenje kojim osporene odredbe Izbornog zakona vezane uz način provedbe izbora u Gradu Mostaru prestaju važiti. O svemu je Ustavni sud informirao i državno Tužiteljstvo, pa je nedavno na adresu Parlamentarne skupštine stigao dopis Tužiteljstva BiH u kojem se traži očitovanje o poduzetim aktivnostima vezanim uz provedbu presude Ustavnog suda. Ovakav potez potpuno je logičan, jer se u svakoj normalnoj zemlji podrazumijeva da se odluke sudova, a posebno Ustavnog suda, provode u najkraćem mogućem roku. U Bosni i Hercegovini to očito nije slučaj, pa je i rok za provedbu spomenute presude odavno probijen. Rok do kojeg je Parlamentarna skupština BiH trebala korigirati odredbe Izbornog zakona istekao je 16. prosinca prošle godine.

- Važno je napomenuti da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obvezujuće za sve fizičke i pravne osobe, kao i za sva tijela vlasti koja su dužna u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom provoditi odluke Ustavnog suda BiH. Budući da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne raspolaže informacijom je li spomenuta odluka uopće provedena, molimo vas da nam u što skorijem vremenu dostavite traženu informaciju i dokaz o postupanju sukladno odluci Ustavnog suda BiH br. U 9/09, ako je odluci Ustavnog suda pravovremeno udovoljeno, a ako, pak, predmetna odluka još nije provedena, s ciljem razjašnjenja svih okolnosti pozivate se da date svoje izjašnjenje zbog propusta provedbe ove odluke u roku, te s tim u vezi dostavite i drugu relevantnu dokumentaciju kojom raspolažete u ovom predmetu, navodi se u dopisu koju je čelništvu Parlamentarne skupštine BiH dostavila državna tužiteljica Maja Ilić-Stupar.

Službeno očitovanje

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije provedena, a povjerenstvo koje je trebalo predložiti rješenja Parlamentu BiH, nije postiglo suglasnost. To se navodi i u službenom očitovanju čelništva Parlamenta.

Hoće li i kakve mjere poduzeti državno Tužiteljstvo tek će se vidjeti, ali je sasvim izvjesno da je ustavnost, pa i sama provedba lokalnih izbora u Gradu Mostaru ozbiljno dovedena u pitanje.

Budući da su izborna pravila o Mostaru stavljenja izvan snage, trenutačno ne postoje propisi po kojima bi se izbori u ovom gradu uopće proveli.

Piše: Eldina Medunjanin/Večernji list