Dinko Marić: Nikšić ne treba kažnjavati radnike

Dinko Marić: Nikšić ne treba kažnjavati radnike

... te su pozvali Vladu Federacije BiH, koja je vlasnik 44 posto dionica “Aluminija”, da im omogući subvencioniranu cijene električne energije, o čemu izravno ovisi opstanak najvećeg bh. izvoznika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Dinko Marić upozorio je da s trenutnim cijenama električne energije i aluminija na londonskoj berzi mostarski Aluminij može raditi još svega mjesec ili dva.

On je kazao da "Aluminij" trenutno plaća više od 50 eura za megavat električne energije, dok je u Njemačkoj cijena megavata za ovu vrstu industrije 33 eura.

- Ako Vlada Federacije BiH ne intervenira, sudbina Aluminija je stečaj i gašenje jer radnici neće pristati da budu nekom robovi s obzirom kakva je ovo industrija i kakvi su uvjeti u proizvodnji", kazao je Marić.

On je pozvao federalnog premijera da ispoštuje potpisani sporazum o subvencioniranju cijena električne energije te da ne kažnjava radnike zbog eventualnih grijeha prijašnjih uprava mostarskog preduzeća.

"Premijer ima puno više informacija o grijesima prijašnjih struktura od nas. Stanovi i skupocjeni darovi nisu kupovani za radnike. Svi instrumenti su u njegovim rukama (federalnog premijera) i neka pozatvara sve-kazao je Marić.

Dodao je kako radnici podržavaju nedavno izabrano novo rukovodstvo "Aluminija", jer drugog izbora nemaju.

Sindikalist Mario Tadić podsjetio je da je nova uprava donijela plan uštede od 30 milijuna maraka godišnje, u što je uključeno i snižavanje plaća, te da je sada na potezu Vlada Federacije BiH da ispuni svoj dio dogovora.

"Vjerujemo kako sadašnje rukovodstvo ima dobre namjere i nije nam jasno zašto Vlada FBiH, koja ima vlasnički udio od 44 posto, ne želi pomoći", kazao je Tadić.

Jedan od radnika "Aluminija" Mate Penavić upozorio je da o sudbini "Aluminija" ne ovise samo radna mjesta u Mostaru, već i tisuće radnih mjesta širom BiH u poduzećima kooperantima koja ovise od sirovine proizvedene u Mostaru.

-Nismo se ovdje okupili da bi nekoga rušili ili slali nekakve političke poruke. Jedina poruka koju želimo poslati je da želimo raditi i zarađivati naše plaće. Kada Vlada FBiH može na desetke milijuna uštrcavati u vječite gubitaše i spašavati bosanske rudare neka onda spasi i ove hercegovačke-poručio je Penavić.

FENA