Čović: Ukoliko Martin Raguž povuče svoju kandidaturu, Borjana Krišto je buduči član hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH

Čović: Ukoliko Martin Raguž povuče svoju kandidaturu, Borjana Krišto je buduči član hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH

..., održao je konferenciju za novinare u Domu HDZ BiH u Mostaru. U svom obraćanju novinarima, prof. dr. sc. Dragan Čović osvrnuo se na dosadašnji tijek predizborne kampanje HDZ BiH.

''U zadnjih nekoliko mjeseci HDZ BiH imao je niz aktivnosti kako bi afirmirali potencijalno glasačko tijelo da izađu na izbore u listopadu, sve populacije, strukture društva, sve socijalne kategorije. Danas smo u drugoj fazi kampanje. Kao što znate, prvi dio kampanje bio je posvećen izlasku na teren i sagledavanju trenutačne situacije kada je stranka u pitanju, obilježavanje 20. obljetnice stranke i obilazak 40-ak lokacija u BiH koje su trenutno pri kraju.

Druga faza kampanje posvećena je organiziranju javnih tribina po cijeloj BiH pod nazivom 'Slušamo vas' gdje smo željeli uspostaviti izravnu, dvosmjernu komunikaciju s članovima HDZ BiH koji su na listama i potencijalnim glasačima, kao i nečlanovima naše stranke. Do sada je polovica javnih tribina odrađena, a idući tjedan završavamo tu fazu kampanje nakon čega uzlazimo u zadnjih 15 dana kada su javni skupovi HDZ BiH, na kojima će se, uz različite kulturne sadržaje, obratiti svi nositelji lista HDZ BiH po pojedinim županijama. Zahvaljujući analizama na terenu koje radimo u proteklom razdoblju, isključivo samo radi sebe, a ne zbog političkog marketinga, možemo reći kako smo blizu ostvarenja svoga cilja: ostvarenih 130 tisuća glasova na predstojećim Općim izborima. Informacije kojima raspolaže NDI u jednom dijelu uvelike se poklapaju s rezultatima istraživanja koje je proveo naš call centar.

Ono što posebno želimo učiniti zadnjih mjesec dana jest afirmirati ljude da shvate od kolikog su značaja ovi izbori i potaknuti ih da glasuju za HDZ BiH, kao stožernu stranku hrvatskog naroda u BiH.  U naredna 3 tjedna odradit ćemo i tri važna okrugla stola. Jedan je već dogovoren s našim gospodarstvenicima, drugi će se ticati statusa naših branitelja jer imamo mnogo pritužbi na terenu kada je ta populacija u pitanju, a treći će biti posebno posvećen socijalnim kategorijama, posjeta našim umirovljenicima, osobama s posebnim potrebama i sl., kako u Mostaru tako i šire.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović najavio je i službeni posjet Mađarskoj 16. rujna kada će se sastati s mađarskim predsjednikom i premijerom te razgovor s predsjednikom Europske pučke stranke u Bruxellesu.

„Pri tome ne izostaje i potpora posebno ugroženim institucijama kada je financiranje u pitanju, što su obveze budućih premijera. Konkretan primjer jest danas potpisana Deklaracija o redovitom financiranju Sveučilišta u Mostaru. Vrlo brzo imati ćemo nešto slično vezano za Hrvatsko narodno kazalište. Poruka koju šaljemo u javnost jest kako svi budući premijeri, nositelji hrvatske državne vlasti u županijama u kojima smo većina, već na umu trebaju imati planiranje proračuna za narednu godinu prema najvažnijim institucijama hrvatskog naroda. Što se tiče aktivnosti potpisivanja sporazuma o financiranju Studentskog centra Mostar i Sveučilišta u Mostar, bez obzira što će to netko protumačiti kao čin preuzimanja vlasti u ovim institucijama, mi samo želimo preuzeti obvezu pomaganja hrvatskom narodu u BiH. Cilj nam je da studenti Sveučilišta u Mostaru imaju preduvjet za normalno studiranju uz kvalitetno obrazovno osoblje. Nerazumljivo mi je da županija koja je preuzela brigu za Sveučilište, u zadnjem periodu nije uplatila nijednu marku, a svi znamo u kakvom se teškom financijskom stanju trenutno nalazi naše Sveučilište. Što se tiče istraživanja, u protekla 3 mjeseca, one brojke mogu značiti mnogo, kada su u pitanju hrvatske političke stranke, ali HDZ BIH ima 2,8 puta više glasova nego sve ostale hrvatske stranke zajedno. Kada smo dobili rezultate NDI, već možemo reći kako mi danas imamo potporu oko 120 tisuća glasova. HDZ BiH ima dvije trećine glasova hrvatskog naroda. Prema analizi NDI, Borjana Krišto, kao krajnje kompetentna, obrazovana, dosljedna kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva, dobiti će nešto više glasova nego HDZ BiH", istaknuo je prof. dr. Čović.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović je naglasio da će, ukoliko Martin Raguž povuče svoju kandidaturu, će Borjana Krišto definitivno biti budući član hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH. „Snažnije nego ikada mi razmišljamo o nužnoj promjeni Ustava BiH. Jasno smo kazali kako vidimo buduće uređenje BiH, s Hrvatima kao ravnopravnim narodom", istaknuo je prof. dr. Čović..

Komentirajući stanje u Vladi ZHŽ-a, prof. dr. sc. Dragan Čović rekao je kako mu je žao što neki ne mogu prihvatiti činjenice i realnost izglasanih odluka u ovoj Vladi i uspostavi novog premijera iz redova HDZ BiH Zdenka Ćosića.

Što se tiče javnog sučeljavanja s drugim kandidatima, prof. dr. Dragan Čović je istaknuo kako je za taj dio posla zadužen njegov tim za odnose s javnošću, dok su njemu prioritet javne tribine s građanima i posjete javnim skupovima diljem cijele BiH, kako bi javnost bila maksimalno i pravodobno informirana.

Kanal na hrvatskom jeziku još je jedan o prioriteta HDZ BiH u narednom razdoblju. ''Želimo imati ista prava kao i bošnjačka strana kada je u pitanju informiranje i jezik, možemo napraviti komercijalnu televiziju na hrvatskom jeziku, međutim mi želimo da naši gledatelji koji sada plaćaju rtv pristojbu imaju mogućnost ostvariti svoja prava na državnoj razini''. Naglašena je i mogućnost suradnje s drugim strankama u ovo vrijeme. ''Suradnja je poželjna sa svima koji žele zajednički raditi na ključnim pitanjima, jer treba biti svjestan činjenice kako bez HDZ BiH nema vlasti u BiH'', zaključio je predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović.