ČOVIĆ - JI PING Suradnja Kine i BiH iz godine u godinu sve bolja

Čović i Ji Ping
Čović i Ji Ping
Fena

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i veleposlanik Narodne Republike Kine Ji Ping razgovarali su nedjelju u Mostaru o gospodarskim temama te o svečanosti Kineske nove godine, koja je i ove godine obilježena u Mostaru.

"Zadovoljstvo mi je što je veleposlanik Ping danas u Mostaru i ovaj kontinuitet razgovora koji imamo uistinu nam može dati za pravo kazati kako smo izgradili izvrsne odnose. Iako je udaljenost između Kine i BiH, kao i razlika u veličini i mogućnostima zemalja ogromna u gospodarskom, kulturnom i svakom drugom planu, mislim da naš odnos možemo istaknuti kao primjer izvrsne suradnje na bilateralnoj razini" izjavio je Čović nakon sastanka.

Ovom prigodom Čović je veleposlaniku Pingu, kao i svim Kinezima čestitao Kinesku novu godinu.

"Ta manifestacija, koju obilježavamo i ovdje u Mostaru, također je znak prijateljstva kojeg gradimo. Vjerujem kako će projekti koje smo imali u energetici i prometnoj infrastrukturi i kroz ovu godinu biti šireni, a kineska strana spremna je uključiti se u sve velike projekte koje mi danas u tim oblastima imamo", kazao je Čović.

Veleposlanik Narodne Republike Kine Ji Ping podsjetio je da se ove godine obilježava 25. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine.

"Došli smo ovdje s građanima Mostara proslaviti Kinesku novu godinu, a ta manifestacija je prva kulturna aktivnost u ovoj godini, ujedno i sastavni dio obilježavanja 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja. Dobili smo punu podršku predsjednika Čovića koji je prije nekoliko godina posjetio Kinu i tom prilikom prisustvovao velikoj vojnoj paradi te se sastao s liderima Kine. On je stari prijatelj kineskog naroda", kazao je Ping.

Dodao je kako osim političke, svake godine jača gospodarska suradnje Kine i BiH.

"Kineske tvrtke trenutno su prisutne u Hercegovini, kao i u Federaciji BiH i imaju nekoliko projekata, tako da naša suradnja stalno napreduje. Očekujem kako će nakon obilježavanja godišnjice uspostave diplomatskih odnosa još više kineskih tvrtki doći u BiH, a one će također aktivno sudjelovati i na mostarskom sajmu", kazao je Ping.

Nakon sastanka Čović i veleposlanik Ji Ping nazočili su svečanosti obilježavanja Kineske nove godine, koja je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.