FOTO  BOLNICA UVELA NOVU SKUPU PRETRAGU Hercegovci zbog kamenca više neće morati u Split

RCP Pretraga Bijeli Brijeg
hercegovina.info

Na skupu ERCP pretragu, koja je plaćana više tisuća maraka Hercegovci su do sada slani i do Splita, no to više neće biti slučaj, jer će se ista izvoditi na Bijelom brijegu.

“Konačno smo u našoj bolnici pripremili nešto što nam je dugo nedostajalo u gastroenterologiji, zbog čega su naši pacijenti odlazili na sve strane – od Zagreba, Sarajeva, Splita do Nove Bile, gdje su uspješno obrađivani, no mi sada tu uslugu imamo i kod nas”, kazao je ravnatelj mostarske bolnice Ante Kvesić dodavši da je nabavljena kompletna oprema.

Na naš upit što praktično znači ova metoda, Željko Puljiz, dr. med. pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC- Split istaknuo je da će ona po zdravlje pacijenata biti neprocjenjiva.

“Metoda je prilično kompleksna, radi se o tome da se u kombinaciji sa radiološkim aparatom, klasičnim rengenom novije generacije, skupa sa endoskopijom, prikazuju žučni vodovi. Mi te žučne vodove ni na jedan drugi način ne možemo prikazati tako kvalitetno kao u ERCP-u”, ispričao je Puljiz.

“Mi možemo magnetnom rezonancom njih prikazati, no ako treba u njima izvršiti terapijski postupak, kao što je vađenje kamenca, uzimanje uzorka, da vidimo je li bolest maligna ili dobroćudna, ako trebamo  staviti proširivače – tzv. Stentove onda mi to bez RCP-a ne možemo raditi”, dodao je Puljiz. Istaknuo je da se na taj način pomaže bolesnicima u akutnoj fazi bolesti, kada imaju kompleksna, septična stanja, gdje je smrtnost prilično visoka.

“Pomažemo im izaći iz te situacije da bi se onda kirurški ili na drugi način bolest potpuno uklonila”, ustvrdio je Puljiz dodavši da su prijašnji načini bili kirurški, a smrtnost visoka.

Ravnatelj Ante Kvesić nadovezao se kazavši da godišnje iz HNŽ-a u Split i Novu Bilu ode stotinjak pacijenata. “To je zbilja važna pretraga, nije nešto čime se želimo reklamirati, nego nešto što nam je nedostajalo”, kazao je Kvesić dodavši da mu je često bilo znati neugodno jer te pretrage nema.

Jedna prosječna pretraga koja je plaćana za pacijente iz Hercegovine, recimo u Splitu, koštala je dvadesetak tisuća kuna