FOTO  Bez spremnosti HDZ-a BiH i SDA kriza neće biti riješena

Moore je na kraju dvodnevne posjete Mostaru rekao novinarima da je stekao utisak da većina stranaka želi kompromis i pokazuje spremnost na dogovor, ali da zbog nekih koji to ne rade najviše trpe građani.

"Uvijek postoji 'ali', a ovaj put se to odnosi na grupu stranaka koje nisu pokazale spremnost na kompromis. Riječ je o dvije najveće stranke u Mostaru i biće teško dovršiti ovaj proces bez njihovog aktivnog i konstruktivnog sudjelovanja", rekao je Moore.

Prvi zamjenik visokog predstavnika nije želio da kaže da će li OHR staviti van snage današnju odluku Gradskog vijeća Mostara o privremenom financiranju grada za prva tri mjeseca ove godine, koja je donesena u "krnjem" sastavu, bez vijećnika iz reda hrvatskog naroda.

Iako je odluka u suprotnosti sa preporukama OHR-a, koji je u studenom poručio vijećnicima da se uzdrže od donošenja odluka sve dok nadležne institucije BiH ne pruže pravno tumačenje njihovih mandata, Moore se danas nije želio dodatno izjašnjavati o tome.

Moore je rekao da nije upoznat o detaljima sjednice, ali je podsjetio na mišljenje OHR-a iz studenog prošle godine kada je jasno naznačeno da se aktivnosti "zamrznu".

"Ne znam što se dešavalo. Ne smatram da je to neko dugoročno rješenje. Srž problema ostaje, a to je da u Mostaru i dalje ne postoje politički kompromis kojim bi se poštivala presuda Ustavnog suda BiH", rekao je Moore.

Prvi zamjenik visokog predstavnika je nakon posjete mostarskim vatrogascima izrazio divljenje ljudima koji na ozbiljan način služe zajednici, nerijetko rizikujući svoje živote.

"Želim izraziti solidarnost sa njima, jer su oni potencijalne žrtve političke i financijske neizvjesnosti. Mislim da je to sramota", naglasio je Moore, poručivši da su vatrogasci ljudi koji moraju hraniti svoje porodice i sastavljati "kraj s krajem".

Srna