Bešlić: Zbog Statuta Hrvati postali građani drugog reda

Ljubo Bešlić, Ljubo Bešlić, Mostar, Ljubo Bešlić, čestitka, Božić
...BiH kojom se proglašava Statut Grada Mostara, te pojedinih odredaba tog statuta. Klub Hrvata podnio je zahtjev za ocjenu i zaštitu ustavnosti jer smatraju da se određenim odredbama propisanog načina izbora vijećnika i gradonačelnika Mostara krše kolektivna i individualna prava stanovnika ovog grada, te da se dovode u diskriminirajući položaj u odnosu na građane drugih lokalnih zajednica u BiH. Dok u svim općinama građani ostvaruju svoje demokratsko pravo da svi neposredno i tajno sudjeluju u izboru gradonačelnika, to pravo ne mogu ostvariti u gradu Mostaru, nego se ostvaruje na manje demokratski način posredno preko vijećnika. Iz tog proizlazi da su Mostarci diskriminirani i nemaju ista prava kao drugi, pogotovo ako je poznato da u Mostaru većinski žive Hrvati”, kazao je prilikom rasprave Božo Žepić, te dodao da i kod izbora vijećnika u Gradskom vijeću samo u Mostaru postoje posebna pravila.

Žepić je upitao suce kako samo u Mostaru postoje pravila kada je u pitanju većinska kontrola nad Gradskim vijećem, ako se zna da se takva rješenja nisu donijela u nekim drugim gradovima u kojima su drugi narodi, a ne Hrvati kao u Mostaru, većina. “Kao predsjednik Gradskog vijeća želim kazati da se odredbe Statuta primjenjuju sasvim regularno, provedeni su dva puta izbori i po prvi put konstituirana je vlast s jednim GV-om i jednim gradonačelnikom.

Prihvaćanjem zahtjeva Hrvata legaliziralo bi se etničko čišćenje koje je prokušano tijekom rata i tek onda bi došlo do diskriminacije ostalih naroda u Mostaru što nikome ne treba”, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić, te od Suda zatražio odbijanje zahtjeva pozivajući se na neosnovane tvrdnje. Negativno mišljenje na zahtjev Hrvata dalo je i Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma PSBiH većinom glasova zbog toga što je neosnovano. “Osobno mogu samo kazati kako se ne usuđujem komentirati je li Mostar podijeljen grad ili ne, ali mogu sa sigurnošću kazati da Statut nije izazvao razdijeljenost, to su učinila ratna događanja. Podržavam tezu da građani trebaju biraju rukovodstvo, ali isto tako tvrdim da bi došlo do diskriminacije drugih naroda jer je Mostar postao većinski hrvatski grad nakon sukoba, s obzirom da je popisom iz 1991. u njemu bilo 81 posto Bošnjaka, a 40 posto Hrvata”, pojasnio je Beriz Belkić. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako hrvatski narod u Mostaru smatra da su ovlasti visokog predstavnika korištene protiv hrvatskog naroda jer za druge nisu vrijedila ista pravila čime su Hrvati postali građanima drugog reda. Poručio je Ustavnom sudu BiH da dobro razmisli kakvu odluku će donijeti. “Ne mogu utjecati na vašu odluku, ali smatram da nametnute odluke visokog predstavnika treba izmijeniti, posebice ako znamo da Statut Mostara Gradsko vijeće nikada nije usvojilo, pa ostaje pitanje što kada se ugasi OHR. Mostar će ostati bez Statuta i njegovog tumača”, rekao je Bešlić.

Na javnoj raspravi bila je prisutna i predstavnica Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH Alma Čolo koja je istaknula kako su Bošnjaci protiv promjene Statuta, a upoznala je i suce s činjenicom da predsjedatelj Ustavnopravnog povjerenstva, ujedno i predlagač izmjena Statuta Ivo Miro Jović nije bio u stanju ni sazvati sjednicu kako bi odredio predstavnika na ovoj raspravi, kao i da je mišljenje povjerenstva također bilo negativno.