Ante Kvesić jedini kandidat za ravnatelja SKB Mostar

Ante Kvesić jedini kandidat za ravnatelja SKB Mostar

Kvesićev mandat ističe u lipnju ove godine i tada će početi novi četverogodišnji mandat. On će mu ujedno biti i zadnji jer više neće imati zakonsko pravo da se kandidira za ovu dužnost. U nedavnom intervjuu za Večernjak Kvesić je poručio da ima jasne odrednice što će raditi u novom mandatu ako njegovu kandidaturu usvoji Upravno vijeće SKB-a Mostar.

Na prvom mjestu je dovršetak nove zgrade Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar na čiju izgradnju se čeka već godinama. Konačno su završene sve procedure oko odobravanja teksta natječaja za izvođača radova i očekivanja su da će on uskoro biti objavljen i da će biti izabrano tko će graditi ovaj objekt. Ono što bi se trebalo dogoditi prije toga je priča transplantacija u SKB-u Mostar. Prema Kvesićevim riječima, čak je moguće da se ove godine u Mostaru obavi prva transplantacija srca uz pomoć zagrebačkih liječnika. Nakon toga, vjerojatno 2020. u Mostaru bi se trebala početi raditi i transplantacija koštane srži, kao i druge transplantacije organa.

Kvesić je rekao da su ljudi iz SKB-a Mostar već godinama na edukacijama i da je i više nego realno da se ovaj proces uskoro privede kraju i započne s operativnim zahvatima. Tu je još nekoliko manjih projekata koje ravnatelj Kvesić želi realizirati u SKB-u Mostar, a rezultat svega trebala bi biti činjenica da pacijenti mogu biti upućivani na liječenje u druge centre samo u slučaju veoma rijetkih oboljenja koja zahtijevaju kompliciran i poseban sustav liječenja.

Na kraju samo ostaje pitanje koliko će institucije biti u mogućnosti pratiti ovakve iskorake SKB Mostar. Već godinama problem je što institucije ne mogu financijski pratiti ovakav razvoj, platiti sve troškove te u tom treba tražiti razlog zašto SKB Mostar duguje više od 100 mil. KM dobavljačima i državnim poreznim tijelima. Ako u idućem razdoblju bude riješeno i ovo pitanje, moguće je doći i u poziciju da SKB Mostar bude u mogućnosti naplatiti sve usluge koje pruži osiguranicima, ali za okončanje tog procesa potrebno je mnogo političke volje i aktivnosti koje nemaju veze sa zdravstvenim sustavom i djelatnicima, nego isključivo s političkim dužnosnicima u državnim tijelima.