Anka Raič nova ravnateljica Hercegovačke TV

Predsjednik Nadzornog odbora HRT-a Mostar Franjo Ljubić izjavio je nakon sjednice da je uvjeren da današnja imenovanja predstavljaju kvalitetan početak u rješavanju nagomilanih problema te javne medijske ustanove.

"Nažalost, postojali su objektivni razlozi za dolazak u ovo teško stanje, ali zahvaljujući ljudima dobre volje čini mi se da je rješenje na vidiku", kazao je Ljubić, izrazivši nadu da će i Hercegovačko-neretvanska županija preuzeti suosnivačka prava te izvršiti dio obveza kao što su to uradila i druga dva suosnivača, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija.

"Ovo je zasigurno dobar početak i vjerujem da će se nastaviti", ocijenio je Ljubić, ustvrdivši da će sve pokušati kako bi osnivačka prava preuzela i HNŽ ili će, kako je kazao, tražiti da se osnivačka prava vrate Gradu Mostaru otkuda su i "došli problemi".

Na upit djelatnika na čemu temelji svoj optimizam za rješavanje problema na HRT-u, Ljubić je kazao da ga temelji na dobivenoj suglasnosti dviju županija koje imaju 55 posto osnivačkih prava.

"Što se tiče HNŽ-a tu je problem jer mora postojati suglasnost i bošnjačkih stranaka. Nažalost do sada nismo imali ni stopostotnu suglasnost hrvatskih stranaka, ali vjerujem da ćemo svi zajedno shvatiti da bez javne televizije, obrazovnih, kulturnih i znanstvenih institucija Hrvati ne mogu opstati u BiH", kazao je Ljubić.

"Ako prvo među nama Hrvatima postignemo suglasnost, vjerujem da neće biti problema da se dogovorimo i s bošnjačkom stranom", dodao je Ljubić te pozvao sve hrvatske stranke u BiH da nađu minimum zajedničkih interesa kako bi opstale javne institucije od značaja za hrvatski narod u BiH.

Ljubić je prokomentirao i današnji prosvjed Sindikata Hercegovačke radiotelevizije (HRT) Mostar ispred sjedišta te medijske kuće, nazvavši ga politikanstvom.

"Prosvjed je politiziran. Može se prosvjedovati pred Gradskom upravom Mostara, ili Vladom te Skupštinom HNŽ-a. To je legalan prosvjed, a sve drugo mislim da je politika i politizacija", ocijenio je Ljubić.

Zahvaljujući Nadzornom odboru na ukazanom povjerenju, nova vršiteljica dužnosti Hercegovačke radio televizije Anka Raič kazala je da je, unatoč teškoj situaciji, smogla snage da prihvati tu dužnost te da se suoči s problemima koji stoje pred njom. Obećala je djelatnicima HRT-a da će do kraja ovog tjedana biti isplaćen jedan od ukupno osam neisplaćenih osobnih dohodaka.

Raičeva je izrazila nadu da će naići na dobru suradnju s djelatnicima, te će u radu prevladati pozitivizam, kao i timski rad te profesionalnost.

Inače, Anka Raič imenovana je na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja nakon što je Skupština te medijske kuće razrješila dužnosti Vlatka Menixa te nakon što su Zoran Zekić i Slaven Marinčić podnijeli ostavku na mjesto v.d. ravnatelja.

Vršitelj dužnosti glavnog urednika HTV-a Tihomir Bradvica u svom je obraćanju istaknuo da su pred njim veliki izazovi te odgovornost, no izrazio je optimizam da će se sve "kocke posložiti" i da će se u vrlo kratko vrijeme polučiti dobri rezultati.

"Konkretno, javnost će biti upoznata sa svim zbivanjima u Hercegovini, i vjerujem da ćemo, uz timski rad, napraviti dobar program koji će biti gledan i kvalitetan", kazao je Bradvica, naglasivši da će se posebno biti fokusiran na informativni program.

Predstavljajući se, Bradvica je kazao da se novinarstvom bavi zadnjih 18 godina, od čega je tri godine radio za Večernji list. Naglasio je i da je sudjelovao u osnivanju Radio postaje Ljubuški.

fena