FOTO  Amerika mi je bila inspiracija da što prije položim ispite, jer znam šta me čeka iduće ljeto

work and travel, Experience agencija, konzul, studenti

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača održana je prezentacija Work and Travel USA programa koji je osmišljen kako bi mladi stekli prva radna iskustva. Sudjelovanjem u Experience programu ljeto možete provesti u najpoznatijim središtima u Americi, kao što su Lake Placid, Ocean City ili na nekom od otoka.

Prije same prezentacije studentima se obratio američki konzul u BiH Scott A. Norris s pitanjem kakvo im je znanje engleskog jezika, te dodao jer je to jedna od stvari koje morate znati ako se želite prijaviti na ovaj program.

“Ljetni posao i putovanje je nešto oko čega je State Department entuzijastičan. Želimo dati priliku mladima vaših godina da dođete u SAD i vidite kako ćete se provesti. Najbolji dio svega toga je što zaraditi ćete novac i vidjeti razne dijelove Amerike” – rekao je konzul.

Tijekom prezentacije organizatori su objasnili okupljenima kakve opcije program nudi. “Postoje dva izbora Work and Travel programa. Prva je Full opcija, što znači da mi pronalazimo ponudu za posao i smještaj, a drugi izbor je Self opcija koja nudi da student samostalno traži posao i smještaj.”

 U njhovoj ponudi je preko 70 lokacija, te je preko 700 studenata iz BiH sudjelovalo u programu. Ove godine je do sada apliciralo oko 350 studenta, rekli su prilikom prezentacije.

“Vodeća smo agencija što se tiče broja studenata koji idu na program, također smo vodeća agencija u postotku odbijenih viza, imamo najmanji postotak odbijenih viza.” rekla je Marija Marinčić, koordinatorica programa Work and Travel USA, iz Experience agencije.

 “Najpoznatija središta su Lake Placid, Ocean City, Wisconsin Dells, Colorado i otoci kao naprimjer Martha’s Vineyard, Block Island Mackinac Island, čak imamo lokacije u samom New Yorku i San Franciscu. Jedna od popularnijih lokacija su Havaji. Imamo tri cure koje su prošle godine bile na Havajima, bile su oduševljene. Ono što je najbitne je to da nam oko 60 posto studenata vraća na program”, rekla je Marinčić.

Experience agencija je osnovana 2005 godine, konkretno 2012. godine u Bosni i Hercegovini, a osnovali su je kao studenti Slaven Vasiljević i Goran Udovičić koji vodi Experience tim za BiH.

“Kolega Slaven i ja smo kao studenti bili pet puta u Americi putem ovog programa, pa smo došli na ideju da to proširimo na BiH. Dali smo ime Exiperience agenciji s razlogom, jer smatramo kako je iskustvo najbitnije. Ovdje smo došli prenijeti naše iskustvo vama.”

 “Amerika mi je bila inspiracija da što prije položim ispite, jer znam šta me čeka iduće ljeto.” – rekao je Vasiljević.

Putovanje traje četiri mjeseca, a peti mjesec ostaje za turistički obilazak Amerike. Za odlazak na putovanje potrebno je uložiti novac, no studentima su omogućene razne pogodnosti plaćanja o kojima je pričao, menadžer NLB banke. Objasnio je na koji način surađuju na Work and Travel projektu, a za više informacija o promgramu, pogodnostima i načinu prijave možete vidjeti na službenoj stranici: https://experienceusa.ba/

Organizatori su naglasili kako ovaj program podržava Američka vlada, a studente šalju više od 60 godina.

Maja Ljubić, Hercegovina.info