Aluminij se sastaje sa novim investitorima: Naglasak na cijenama električne energije

Aluminij se sastaje sa novim investitorima: Naglasak na cijenama električne energije
Predstavnici mostarskog Aluminija jučer su održali sastanak s predstavnicima dvije elektroprivrede, HZHB i BiH, kako bi pokušali pronaći model suradnje koji bi omogućio preživljavanje mostarskoj kompaniji s dugom većim od 400 milijuna maraka.

Kako saznajemo sastanak je bio korektan i konstruktivan, a naravno, naglasak je bio na cijenama električne energije na tržištu koje su preskupe i po njima se Aluminij jednostavno ne može izvući iz dubioze, piše dnevni-list.ba.

Sutra sastanak s Glencoreom

S obzirom da Aluminij nema vremena za ‘trošit', već sutra će se održati zajednički sastanak s investitorima koji su spremni uložiti veliku financijsku injekciju u mostarsku kompaniju pod uvjetom da se pronađe neko dugoročno rješenje za cijenu i opskrbu električnom energijom. Kako smo već ranije pisali riječ je o konzorciju koji predvodi švicarski gigant Glencore, a u kojem su još hrvatski PPD, širokobriješki FEAL i mostarski SiK. Navodno je taj konzorcij spreman uložiti 500 milijuna eura u mostarsku kompaniju.

Ukoliko sutrašnji sastanak ponudi neke konkretnije planove za izlaz iz krize Aluminij bi mogao zaploviti u nešto mirnije vode koje bi ga odvele u privatizaciju umjesto u stečaj.

Struja...

Ono što je jasno jeste da će dogovor oko električne energije, odnosno dugoročni ugovor kojem bi jamac bila Vlada FBiH, biti ključan za budućnost Aluminija, jer čak ni veliki investitori poput Glencorea neće ulaziti u ‘igru' bez riješenog problema struje.

Istina, Elektroprivreda HZHB već dugo ‘vuče' Aluminij, od mostarske kompanije potražuje oko 280 milijuna maraka i pitanje je koliko se može dodatno izložiti riziku. No, dugoročno gledano, ta ‘investicija' bi se uz dobro proveden proces privatizacije i plan ulaganja u Aluminij, za 2-3 godine mogla isplatiti i EP HZHB. Barem se u kuloarima može čuti takav stav stručnjaka.

Za EP BiH s druge strane može biti nezgodno ukoliko EU uvede ‘carbon tax' na bh. struju pa čak i na prodaju proizvoda napravljenih na temelju električne energije iz uglja. No, sve su to zasad stavke koje se nalaze u rubrici ‘nepoznato'. Ostaje sačekati srijedu i sastanak vlasnika, Uprave, ‘strujara' i investitora. Možda za jednim stolom ipak pronađu svjetlo na kraju tunela.