Aluminij ponovno pokreće punu proizvodnju

Razlog je bio pad cijene metala na Londonskoj burzi za više od 50 posto i smanjene potražnje za tim metalom uzrokovane globalnom recesijom. U Aluminiju kažu da se ponovno pokretanje 64 ugašene ćelije može očekivati u prvoj polovini ove godine.

Na ponovno pokretanje ugašenih ćelija čeka se zbog tehničko-tehnološke složenosti procesa, stalnog variranja cijene aluminija na svjetskom tržištu i tečaja dolara u odnosu na euro. U mostarskoj kompaniji ne žele donositi brzoplete odluke prije nego se uvjere da rast cijene aluminija nije kratkoročan. Žele imati i precizne pokazatelje oporavka automobilske industrije. Kažu kako se na svjetskom tržištu osjeća rast potražnje i cijene aluminija. "U posljednja dva i pol mjeseca cijena aluminija na tržištu ima stalan trend rasta, tečaj dolara prema euru je povoljan, što znači da je američki dolar stabilniji, a svjetske zalihe metala su u opadanju, pa je, jasno, potražnja za primarnim aluminijem veća", kaže Ivo Lasić, direktor Aluminija. Lasić očekuje povoljnije stanje na tržištu u ovoj godini ne samo glede cijene aluminija i tečaja dolara nego i stanja sa svjetskim zalihama metala. To bi moglo značiti i da bi ovogodišnja proizvodnja mogla nadmašiti lanjsku. Aluminij je 2008. proizveo 123.000 tona primarnog aluminija, a u 2009. 96.000 tona, u što nije uračunat pretopljeni metal s kojim se konačna brojka penje na 129.000 tona."Proizvodnja 135.000 tona primarnoga aluminija predviđeni je optimum koji naša tvornica može postići otkako su provedeni procesi moderniziranja pogona, dakako u okolnostima rada na stopostotonom kapacitetu i upravo tome težimo, ako stanje na svjetskom tržištu metala bude povoljno", dodaje Lasić. "Vraćanjem proizvodnje na puni kapacitet povećavamo vlastiti ukupan prihod, smanjujemo troškove po toni proizvedenoga aluminija, povećavamo prihod od izvoza i zadovoljavamo narasle potrebe kupaca. Velik broj tvrtki koje Aluminij opskrbljuje metalom u BiH, ali i šibenski TLM povećat će proizvodnju, što dovodi i do povećanja potrošnje", kaže izvršni direktor Aluminija za tehnički razvoj Velimir Ćavar. Osim smanjenja proizvodnje za 25 posto, Aluminij je krajem 2008. smanjio plaće zaposlenima koje su bile iznad 1000 KM za 10 posto, a menadžmentu između 12 i 15 posto.

Vizija

Ulaganje unatoč krizi
Pod pritiskom gospodarske krize Aluminij je odlučio investirati u gradnju peći za recikliranje aluminija, što bi znatno smanjilo troškove proizvodnje i istodobno povećalo proizvodnju. Planirana je i gradnja termoelektrane u krugu Aluminija kako bi se osigurala redovita opskrba strujom po nižim cijenama od onih po kojima elektroprivrede isporučuju struju najvećem bh. izvozniku.