ALUMINIJ Do 15. siječnja otpremnine će dobiti svi radnici

otkazi, aluminij, Mostar, gospodarstvo, otkazi, radnici, Aluminij Mostar

Novi val uručenja otkaza radnicima nekadašnje industrijske perjanice, mostarskog „Aluminija“, nakon što je njih 170 od preostala 362 u posljednja dva dana protekle godine proglašeno tehnološkim viškom, uslijedit će 15. siječnja, potvrđeno je iz ovog poduzeća.

Godine staža

Do 31. siječnja u „Aluminiju“ će ostati, vjerovano, svega petnaestak zaposlenih, koji su se, također, našli na spisku za otkaz.

Ipak, nakon višemjesečne agonije i mrcvarenja koje su proživljavali zbog priče o potencijalnim ulagačima, makar će svi radnici, njih 362, iako će se naći na ulici, dobiti otpremnine.

Potvrdio je to za Dnevni Avaz Miljenko Buhač iz Odjela za odnose s javnošću „Aluminija“, kazavši da je novac za otpremnine osiguran i da će im biti isplaćen po jednakim kriterijima kao što je to bilo krajem kolovoza, kada je 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom.

Tada su radnici dobili otpremnine u iznosu od 8.000 do 8.500 KM.

"Prema predviđenom planu, svima će otpremnine biti isplaćene do 15. siječnja. Njihova visina ovisit će o broju godina radnog staža i visini prosječne plaće", pojasnio je Buhač.

Uvjeti za mirovinu

Podsjetio je i na to da je Federalna vlada osigurala 421.785,21 KM za uvezivanje staža za 32 radnika koji su stekli uvjete za mirovinu, ali im „Aluminij“ nije uplaćivao doprinose.

O novoj, korigiranoj ponudi „Abraham grupacije“ u „Aluminiju“ nemaju nikakvih informacija. Podsjetimo, Nermin Džindić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, izjavio je kako ponuda „Abraham grupe“ nije prihvatljiva za Vladu FBiH, ali je najavio još jedan sastanak s predstavnicima te tvrtke.

Izvanredna Skupština

Za 17. siječanj , kako nam je jučer potvrđeno, sazvana je izvanredna sjednica Skupštine „Aluminija“. Na dnevnom redu bit će donošenje odluke o zaključenju ugovora o zakupu imovine „Aluminija“ s „Abraham grupom“.