Mostar: Dječaku Aldinu uručena donacija koja će mu olakšati život

Aldin Kurtović

Udruga Insula u srijedu je dječaku Aldinu Kurtoviću poklonila senzor za kontinuirano mjerenje šećera u krvi kako bi mu se olakšala borba s bolešću. Nabavci uređaja pomogla je Fondacija MAK i Bauerfeind.

Tekst i foto: Ana Artuković

''Dječaku Aldinu Kurtoviću stavljen je senzor za kontinuirano mjerenje šećera. Budući da mu je nedavno dijagnosticiran šećer, zbog njegovih poteškoća jako je teško pratiti stanje. Mi kao udruga smo se poduzeli da mu nabavimo senzore za godinu dana. Zahvaljujući MAK Fondaciji i drugim sponzorima između ostalog Bauerfeindu, Aldin će dobiti i ostalu potrebnu opremu. Uglavnom, jedna lijepa priča kojom nastavljamo ovaj mjesec obilježiti Svjetski dan dijabetesa. Pomažemo onako kako možemo i kako smo u stanju.

Želim zahvaliti Fondaciji MAK, s njima smo trebali raditi neke druge projekte ali smo ih stavili u stranu zbog ovog slučaja kako bi olakšali dječaku život koliko je god to moguće'' izjavio je predsjednik udruge Insula Mislav Stapić medijima.

''Aldin je dječak koji ima višestruke teškoće te između ostaloga i intelektualne poteškoće. Zbog toga je njemu pored toga što ima dijabetes dodatni otežavajući faktor upravo to što sam ne može kontrolirati svoju bolest i što je svaki dan njemu životni izazov. Ono što je najopasnije kod ove bolesti su hipoglikemije, jer ako šećer padne ispod određene razine, nastupa stanje kome što na kraju fatalno završava. Ono što je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini je da kod nas ne postoji kontinuirana briga za ovu populaciju djece. Odnosno nemamo kontinuirane mjerače glukoze u krvi, a sad imamo jedan registriran a to je Bauerfiend, ali zdravstvo ne snosi te troškove. Upravo zbog toga se udruga angažirala kako bismo to omogućili dječaku koji je primjer kad se zaista ne može na klasičan način kontrolirati bolest'' kazala je Ivana Šimić Šantić članica udruženja Insula.