Milošević nas je preklinjao da Hrvati ne uđu u Banju Luku

slobodan milošević, Banja luka
... prije svih državnog tajnika Warrena Christophera i posebnog izaslanika Richarda Holbrookea koji svjedoče kako je zaustavljen napad na Banju Luku ili kako su se donosile najvažnije odluke na mirovnim pregovorima.

Prethodnica Daytonu

- Skoro svi u Washingtonu su tražili od nas da se ofenziva zaustavi što ranije, te da dođe do prekida vatre, kao i da se odredi žuta i crvena linija prema hrvatskom napredovanju na istok. Nismo se složili jer smo željeli da Hrvati i Bošnjaci naprave što je moguće veći vojni napredak. I, budući da nismo davali jasne instrukcije za obustavu, jedna opća ocjena u Washingtonu je bila da nam Washington prepušta konačnu odluku, a mi smo dopustili da se ofenziva nastavi - rekao je Holbrooke. Objasnio je i kada se konačno odlučilo reći Hrvatima da zaustave napredovanje prema Banjoj Luci kada je konačno srbijanski predsjednik Slobodan Milošević reagirao. - On nas je preklinjao da zaustavimo ofenzivu prije nego što snage stignu do Banje Luke. Mi smo to učinili, ne zato što je to Milošević tražio, nego zato što smo vjerovali da bi dopuštanje Hrvatima i Bošnjacima zauzimanje Banje Luke dovelo do 200.000 izbjeglica, a u bilo kojim pregovorima Banja Luka bi opet bila vraćena Srbima", rekao je Holbrooke.

Težak pregovarač

Tajnik Warren Chistopher posvjedočio je kako je s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom imao vrlo dramatično iskustvo kada mu je predstavljen zemljovid s podjelom BiH 51/49 s razmjenom teritorija između Hrvata i Srba u BiH. Tuđman je u Daytonu odbio daljnje razgovore s tajnikom Christopherom 19. studenoga 1995. Nakon toga je predsjednik Clinton nazvao Tuđmana koji je zatražio jamstva da Hrvatska bude dio Zapadne Europe. "Tuđman nije stigao na rani sastanak toga jutra - nije želio ustati, obuči se i doći na sastanak. Ali nakon predsjedničkog poziva pokazalo se dobrim da se pronađe rješenje", rekao je Warren Christopher.

Večernji list