FOTO  Mediteranske igre: Dobro će biti dobije li Mostar do 2021. sportsku dvoranu

mediteranske igre, gradska dvorana za sport

U svakom slučaju je to dobra vijest, koju pozdravljamo i podržavamo jer i sama namjera Mostar predstavlja u pozitivnom kontekstu. No, potpuno je druga stvar koliko je to realno i moguće. O tome zasad nema ni riječi, to nitko i ne spominje. U javnosti je više puta dosad navedena teza kako će Mostar kandidirati za domaćinstvo. Međutim, najednom nije navedeno kako i na koji način će se to ostvariti. Zašto? Iz jednostavnog razloga, još uvijek ne postoji plan i program.

Piše: Dalibor drlje / Dnevni list

Potpuno je nepoznato što se namjerava izgrađivati, jer evidentno je kako u Mostaru nema apsolutno nikakvih objekata koji bi zadovoljili bilo kakvo sportsko događaje.

Katastrofalni objekti

Sagledajmo za početak postojeće stanje.

Sportska dvorana? U Mostaru se izgrađuje već dva i pol desetljeća. No, dobro, tu su, srećom, vrhunski opremljeni kompleksi školske dvorane na Bijelom brijegu i u Sjevernom logoru. Jedina im je mana što mogu prmiti svega po sedam, osam stotina gledatelja.

Stadion? Pitanje je gdje bi se igre održavale igre. Pod Bijelim brijegom, stadionom, koji je izgrađen još dok je "drug Tito" bio u naponu snaga. Ili... na Veležovu stadionu u Vrapčićima, koji uvjetima ne zadovoljava ni za odigravanje utakmica predškolskih uzrasta.

Bazen? To je tek posebna priča. Tu Mostar raspolaže sa značajnijim uvjetima. Od Gradskog bazena, do bivšeg vojnog kompleksa u Heliodromu, pa sve Gradske banje Samo do tada treba srediti stanje u Gradskoj banji, odnosno zakrpiti jedan bazen, koji curi na sve strane, budući da postoji opravdana bojazan da nekoga ubije struja.

Dakle, jedino čime trenutačno točno deset godina prije mogućeg održavanja Mediteranskih igara Mostar raspolaže je rijeka Neretva, koja može biti pogodna za održavala vodenih sportova. Pa tko zna, možda skakači i u Mostaru postanu nova disciplina na Mediteranskim igrama.

Povratak u realnost

Nakon kratkog rezimea postojećeg starca, stvari su jasne. Mostar trenutačno nema uvjeta za održavanje Mediteranskih igara. Toga je svjestan i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, inače inicijator cijeloga projekta.

Bešlić je sam krenuo u ovu hvale vrijednu avanturu i započeo lobiranja kako bi Mostaru osigurao svjetliju budućnost i izbacio ga u mediteransku orbitu.

O značenju Mediteranskih igara za Mostar besmisleno je i govoriti. Grad bi se idućih godina izgrađivao. Niknuli bi sportski kompleksi, hoteli, i svi prateći objekti.

Ipak, pitanje je kako to izvesti i na koji način to Bešlić namjerava napraviti. Zasad je to sve obavljeno velom tajne, samo se u javnosti spominje kako će se Mostar kandidirati. Kako? Na koji način? Kad? Gdje? I što je najvažnije od kojih novaca bi se uopće projekt financirao?

Organizacija bi sigurno koštala stotine milijuna eura. Grad je u velim financijskim dubiozama. Novca nema čak ni za izgradnju dvorane, kamoli za kandidaturu ili čak organizaciju igara. Ni na višim razinama vlasti nije ništa bolje, tako da je teško očekivati i bilo kakvu pomoć.

Kojim tempom se stvari odvijaju, dobro će biti dobije li Mostar do 2021. godine sportsku dvoranu, a kamoli Mediteranske igre. I to će biti jedan veliki korak prema naprijed u gradu, u kojem se desetljećima nije ništa napravilo na sportskim objektima.