McDonald's se ispričao jer je u reklami koristio izraz 'krvava nedjelja'

isprika

McDonald's se ispričao zbog marketinške kampanje za Halloween kojom se u Portugalu promovirao njegov poznati desert naziva McSundae s tekstom: "Sundae Bloody Sundae", piše index.

Mada je kompanija plasirala slogan koji zapravo podsjeća na poznatu političku pjesmu rock sastava U2 - Sunday Bloody Sunday, izraz Krvava nedjelja zapravo se koristi za označavanje jednog od tragičnih događaja u Sjevernoj Irskoj, kada je britanska vojska ustrijelila 13 osoba.
'Iskreno se ispričavamo zbog bilo kakve uvrede'

Oglas McDonald'sa izazvao je bijesnu reakciju kada su se fotografije pojavile na društvenim mrežama, piše BBC.

Poznati lanac brze hrane ispričao se zbog kampanje i priopćio kako tekst nije bio "referenca na neki povijesni događaj".

"Iskreno se ispričavamo zbog bilo kakve uvrede ili nevolje koje je mogla izazvati ova kampanja", rekla je glasnogovornica portugalske podružnice McDonald's. Objasnila je da je tekst aludirao na "krvavu" kulisu kojom se obično slavi Noć vještica te da je promocija otkazana.

Tijekom povijesnog događaja koji se naziva Krvava nedjelja, a koji se zbio 30. siječnja 1972. godine, britanski vojnici otvorili su vatru na maršu za građanska prava u Londonderryju, pri čemu je ubijeno 13 osoba.

Ovo nije prvi slučaj da se McDonald's ispričao zbog promocije proizvoda s ovom istom frazom. 2013. godine bar u londonskom Covent Gardenu ispričao se zbog posluživanja koktela naziva "Sundae Bloody Sundae cocktail".

Ovakav naziv koktela digao je na noge irske mušterije, pogotovo zato što je koktel poslužen zajedno s plastičnom igračkom vojnika.

"Moram priznati, meni se to ne čini tako uvredljivim“

Kate Nash, čiji je brat William Nash bio među 13 osoba koje su poginule tijekom Krvave nedjelje, a koja je osudila služenje koktela Sundae Bloody Sundae 2013. godine, kazala je kako joj se ova situacija ne čini uvredljivom.

"Moram priznati, meni se to ne čini tako uvredljivim. Radi se o kampanji u Portugalu i stvarno je mala vjerojatnost da će se tamo netko uvrijediti zbog događaja u Irskoj“, rekla je Nash.