Majka piromana: 'Sin mi je veseljak i voli popiti, ali ne znam je li palio

Znam da ga je policija uhitila, pa ga vratila, pa ga je sinoć opet odvela. Teško on živi i bez ičega je. Od rata je bolestan. Ja sam ga pitala je li zapalio, a on kaže da nije. To je sve što vam mogu reći - govori majka Ante B. iz Slivnice kod Zadra, kojeg policija sumnjiči da je pred vatrogascima palio hrastovu šumu, a iz kanadera ga je u nedjelju vidio pilot. Tog su dana satima branjene kuće, a mještani koji su pomagali vatrogascima potvrdili su da je Ante B. ranije znao govoriti da mu pojedinci sijeku šumu i da će je radije zapaliti nego to dopustiti. Sumnjiči se za izazivanje još dva požara, a osim njega jučer je uhićen i Šime M. (64) iz Nadina kraj Benkovca i osumnjičen za podmetanje četiriju požara u Nadinu i Biljanima, gdje su opožareni maslinici, vinogradi,.. Šime M. je prvi dan zapalio svoju obraslu parcelu u Nadinu, a potom su se požari širili dalje. U deset dana podmetnuo je još tri požara. Gotovo svakodnevni požari na Jadranu ukazuju da je otkrivena tek nekolicina počinitelja u odnosu na stvaran broj onih koji haraju obalom i podmeću požare. Niz podmetnutih požara u Dalmaciji nameće pitanje kakve se kazne izriču te kolike su maksimalne kazne predviđene za to nedjelo.

Vatrogasci snimili piromana

Vatrogasci su, pak, snimili piromana koji je potpalio vatru u Radoniću na drniškom području. Splitska je policija, naime, u utorak uhitila 18-godišnjaka i jednog maloljetnika (17) zbog sumnje da su u ponedjeljak izazvali požar u Kaštel Starom. Iako je riječ o požaru koji nije zahvatio veću površinu zbog brze reakcije vatrogasaca koji su već gasili veći požar kod obližnjih Rudina, mladići su privedeni i kazneno prijavljeni za opće opasnu radnju.

Osobe s poremećajem

Onaj tko podmetne požar odgovara za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, a visina kazna ovisi o tome je li požar podmetnuo iz nehaja, je li to činio namjerno, ili je piroman, odnosno osoba s psihičkim poremećajem koja ne može kontrolirati nagon za potpaljivanjem vatre. Onome tko požarom izazove opasnost za život ljudi ili imovinu većeg opsega prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ako je netko podmetnuo požar na mjestu gdje je okupljeno više osoba, može dobiti od jedne do čak osam godina zatvora, a ako je podmetnuo požar iz nehaja, prijete mu do tri godine zatvora ili novčana kazna.

- Jako teško je stati piromanima na kraj jer se nikada ne zna pali li on to kao "klasični" piroman, ili je riječ o obijesti ili nečem trećem. Imali smo slučajeva da su vatrogasci sami palili pa onda gasili požare - rekao je Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije, na konferenciji za novinare o sigurnosti turističke sezone. Nada se da će policija što prije otkriti tko sve podmeće požare. Slučaj u kojem je vatrogasac podmetao požare dogodio se na zadarskom području prije godinu i pol dana, kada je uhićen vatrogasac (19) s Paga, koji je u tri dana podmetnuo nekoliko požara, sam ih prijavio te ih na kraju i gasio! U Zadru je u ljeto 2007. uhićen apsolvent teologije J. E. (28). Naljutio se na grm koji ga je ogrebao pa ga je zapalio, no požar se proširio na oko 200 hektara borove šume na Velikom Rujnu i u Nacionalnom parku Paklenica, a šteta je bila veća od 200 milijuna kuna. Mladić je osuđen na 15 mjeseci zatvora. Koliko je u javnosti poznato, nikomu nije za podmetanje požara izrečena maksimalna zatvorska kazna. Jedna od strožih bila je ona Krunoslavu Pavlincu (29), koji je u svibnju 2012. nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora jer je godinu prije u noći zapalio krovište zgrade u središtu Križevaca. Zahvaljujući budnome mladiću iz zgrade, koji je čuo pucketanje, te brzoj intervenciji vatrogasaca, izbjegnuta je tragedija, ali ne i velika šteta. Uništeno je nekoliko stanova i trgovina te prostorije stranačkih podružnica u zgradi.

Pijan zapalio krovište

Pavlinec je požar podmetnuo pijan sa 1,58 promila. Uhićen je iste noći. Presudom mu je izrečena i mjera obveznog liječenja od alkoholizma. Žalio se na presudu i predmet je na Vrhovnome sudu. Odvjetnik Branko Šerić, koji je 80-ih bio sudac u Splitu, a od sredine 90-ih je odvjetnik u Zagrebu, sjeća se dva procesa dok je bio sudac.

- Sjećam se žene u dobi od 80 godina koja je namjerno palila vatru da bi mogla pobrati bajame. Palila je korov i travu da bi mogla doći do bajama, da joj ne smeta drača. Nekoliko mjeseci bila je u pritvoru da ne bi opet palila, ali ne sjećam se kako je kažnjena. Za namjerno podmetanje požara izriču se bezuvjetne kazne zatvora. Sjećam se i slučaja kada je član DVD-a iz Žrnovnice podmetao požare pa prvi javljao da su podmetnuti i dolazio ih gasiti - kaže Šerić. Kada je u Zagrebu maloljetnik podmetnuo požar u nakadašnjem Domu boraca u Nemetovoj ulici, sud mu je izrekao mjeru liječenja i poslao ga u Dom za preodgoj.

Izvor: Vecernji list