Ledeno doba: Već ove zime u našim krajevima temperature i do -30 stupnjeva

Ledena kapa na Arktiku smanjila se na dosad nezabilježenu veličinu, u odnosu na 1990. godinu manje je za čak 45 posto! Problem je u tome što nestanak leda ubrzava razmjenu toplote između oceana i atmosfere i da stvara ogromne vjetrove, što bi moglo dovesti do krajnje hladnih i snježnih zima u Europi.

Naime, hladna voda od otopljenog leda ulazi u oceane i miješa se sa toplom Golfskom strujom koja "grije" kontinente (Europu). Kako topla voda ima tendenciju zadržavati se na dnu oceana, hladna voda će se zadržavati na površini te će zbog smanjene slanosti poremetiti vodene struje. Hladni oceani hladit će kontinente i izazvati opće smanjenje temperature zraka, jedan je od scenarija o kojem se pisalo.

Ruski meteorolozi su još prije nekoliko mjeseci iznijeli prognozu da Balkanski poluotok ove godine čeka ekstremno hladna zima sa temperaturama i do 30 stepeni ispod nule.

Neki čak idu tako daleko da za vrlo skoru budućnost predviđaju dolazak novog Ledenog doba.

Kako je poznato na osnovu geoloških istraživanja, u "novijoj" povijesti Zemlje, naša planeta je već preživjela barem osam perioda zaleđivanja i 7 razdoblja ekstremnog zagrijavanja u posljednjih 400.000 godina.

Ledena doba trajala od 10.000 do 20.000 godina u prošlosti. Od posljednjeg ledenog doba prošlo je 13.000 godina, a niko ne zna kada bi moglo nastupiti sljedeće, s tim da ipak većina ozbiljnih naučnika donedavno to nije prognozirala za blisku budućnost - u svakom slučaju ne kao u scenraiju popularnog holivudskog filma o ovoj temi.

No, budući da zbog zagađenja Zemlje dolazi do oštećenja njenog omotača i atmosfere, pa sunčeve zrake probijaju sve snažnije i zagrijavaju Zemlju, sve je više onih koji strahuju i od "ledenog scenarija".

Doznajemo.com