Rade Bošnjak (HDZ BiH) platio kat trošne kuće u Prozoru kao stan u Mostaru, a kupio ga od mladeži HDZ BiH Bogodol, koja ga je kupila pet puta jeftinije

ZZO HNŽ Prozor Rama
hercegovina.info

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a platio je prizemlje trošne kuće u Ulici kralja Tomislava u Prozoru 257 tisuća maraka. Iznos s adaptacijom je već premašio 300 tisuća maraka, a biti će nužno mijenjati i prozore, izvjesno i strop, a ni kanalizacija nije u redu, javlja nam dobro upućen izvor.

Cijena četvornog metra prostora u Prozoru se procjenjuje na 600 maraka, a ovdje je četvorni metar stana plaćen (ne računajući dvorište) više od 1800 maraka. Ono što je najčudnije u svemu što je ovaj objekt, nekoć u vlasništvu propalog poduzeća JP Šume Herceg Bosne, naplatom sudskih potraživanja pripao jednom gospodarstveniku iz Prozora, koji ga u ožujku 2019. prodao mladim članovima HDZ BiH Bogodol iz Mostara za 52.500 maraka. Logičnog odgovora na pitanje zašto će bogodolskim HDZ-ovcima kat trošne kuće u Prozoru nema, osim ako je odgovor da ga se ubrzo planiralo prodati, po pet puta višoj cijeni. 

Tako i biva. Članovi bogodolskog ogranka HDZ BiH u listopadu 2020. prostor u Prozoru prodaju Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 257 tisuća maraka te sklapaju ugovor s direktorom ZZO-a Radom Bošnjakom. 

U Zavodu kriju od koga su kupili prostor, a navode da se radi o državljaninu Hrvatske, premda je isti i državljanin BiH i živi na području Mostara (Bogodol).

“Ugovor je sklopljen s fizičkom osobom. Budući da se radi o fizičkoj osobi koja je državljanin Republike Hrvatske i podliježe odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR ) Zavod nema ovlasti osobne podatke iznositi u javnost”, navodi u pismenom odgovoru glasnogovornica Zavoda Alenka Ban. 

Potvrđuju i da u gore navedeni iznos nije uračunat PDV, što znači da će prostor u Prozoru uključujući PDV i adaptaciju koštati kao prostor u središtu Mostara. 

“Ovo je poslovni prostor veličine 137,75 m2 koji je Zavod platio 257.592,50 KM (ukupna cijena prostora)”, navode iz Zavoda. Upitani zašto odluka nije objavljena na internet stranicama Zavoda, kažu da je “postupak proveden sukladno članku 10 Zakona o javnim nabavama po kojemu Zavod nije bio u obvezi odluku objaviti na interent stranici Zavoda”.

Na upit je li natječaj pogodovao nekom od ponuđača s obzirom da je u istom navedena točna ulica u kojoj se treba nalaziti te specifični uvjeti za sam ulaz u objekt kažu da su više godina pokušavali riješiti problem sa prostorijama u Prozoru.

“Dugi niz godina Zavod je pokušavao riješiti problem poslovnog prostora u općini Prozor/Rama jer je više od 30 godina korišten prostor veličine 62 m2 za koji je plaćana mjesečna najamnima od cca 500,00 KM. Prostor je bio star i neuvjetan u svakom smislu te riječi. Prilaz prostoru bio je nepristupačan u svakom smislu, posebice u zimskom razdoblju kada snježne padavine i niske temperature isti učine skoro pa opasnim za korištenje.

Odluku o kupovini poslovnog prostora donijelo je Upravno vijeće Zavoda. Odgovorno tvrdimo kako natječaj nije pogodovao niti jednoj osobi. Zavod je dva puta objavljivao javni poziv za kupovinu poslovnog prostora u općini Prozor/Rama. Na prvi poziv nije se javio nitko, a na drugi poziv javio samo jedan ponuđač. Riječ je o općini koja ima jako malo poslovnih prostora, a jedni razlog zbog kojega je bila navedena ulica i specifični uvjeti za prilaz prostoru je taj što je to glavna ulica u Općini Prozor/Rama i najdostupnija ulica osiguranicima. Također, sami prilaz bio nam je jako bitan zbog dostupnosti prostorija Zavoda osiguranicima i mogućnosti izgradnje i prilaza za invalide”, navode iz Zavoda.

Međutim, upravo ovih dana je izvjesno da je Zavod ovdje mogao proći puno povoljnije. 

Prostor Glumine banke, unutar kojeg je bio smješten i Područni ured ZZO Prozor Rama, za kojeg je plaćana najamnina 450 KM dat je na prodaju. Ukupna površina dvoetažnog prostora (u prizemlju je bila banka, na katu radio i PU ZZO Prozor-Rama) iznosi 450 metara četvornih. Prodaje se za 120.000 KM i to u drugom krugu prodaje, nitko se nije javio zbog skupoće. To znači da će u trećem krugu biti i povoljniji.  Zanimljivo je kako je 100 metara dalje Zavod kupio skoro tri puta manji prostor za 257.000 te tu još za adaptaciju ulaže preko 50.000 dodatno, dok je mogao kupiti prostor u kojem su već bili i urediti prizemlje za podružnicu Zavoda.

Inače, danas je u Mostaru zakazana izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a, na kojoj će se naći rebalans Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2021. godinu. Čini se da je Zavod poslovao par milijunčića bolje nego se očekivalo, te kupovao i nove nekretnine. U Financijskom planu tako se nalazi i nabava zgrade u Prozoru do 270 tisuća maraka. U stavci 7.2 financijskog plana Zavoda navodi se samo – nabava zgrade – 270. 000 maraka. Detalja - naravno - nema. 

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.