Ministarstvo Blaženke Divjak ukralo lekciju nastavniku matematike iz Čitluka

Ivo Pejdo
Ilustracija/Hercegovina.info

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, preživjela je današnje glasovanje u Saboru. Sa 77 ruku protiv, izbjegnut je njen opoziv za koji se zalagao SDP.

Navedeno ministarstvo velika sredstva ulaže u digitalizaciju školstva. Prije godinu dana izašao je i promotivni film e-Škole koji nastoji prikazati koliko ministarstvo ulaže u razne projekte.

No, ništa u tome ne bi bilo čudno da jedan nastavnik matematike iz Čitluka nije primijetio kako je ministarstvo u svojoj promociji prisvojilo njegovu lekciju postavljenu na internet kako bi služila učenicima - i to bez ikakvog ovlaštenja ili barem pristojnog navođenja izvora.

O čemu se zapravo radi, upitali smo Ivu Pejdu, nastavnika matematike iz Čitluka.

"U Hrvatskoj se po tko zna koji put radi na digitalizaciji obrazovnog sustava. Ovaj zadnji je nekako i najopsežniji i spominju se veliki novci uloženi u projekt. Ništa se to mene ne bi ticalo da nisu napravili tri promotivna filma i u svakom od tih filmova desetak puta po nekoliko sekundi se pojavljuje u prvom planu učenik s tabletom u ruci, a na tabletu se prikazuje moj rad. Ja sam taj digitalni obrazovni sadržaj (DOS) napravio još prije četiri godine", govori za hercegovina.info Ivo Pejdo.

Ivo Pejdo

Kako je uopće došlo do toga da ona završi u promotivnom filmu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske?

"Osobno sam postavio taj sadržaj na internet i bio je javan te to nije sporno. Postavio sam ga u svrhu da se učenici koriste njime i kako bi ga besplatno preuzimali i zbilja se do sada preuzeo oko 7000 puta. No, stvar je u tome da ga je netko neovlašteno prisvojio, njim sebe promovira i u to ime uzima stotine milijuna kuna."

Sporni isječak vidljiv na 0:35.

Jeste li možda kontaktirali navedeno ministarstvo?

"Da, no mene se kao autora tog digitalnog obrazovnog sadržaja potpuno ignorira. Slao sam mail na ministarstvo i ministricu Blaženku Divjak i Carnetu, ali odgovora nema. Što se tiče ministrice Divjak, jednostavno ne podržavam njezin rad jer se okružila podobnim i nesposobnim ljudima i kao takav ne želim da se mojim DOS-om sve to promovira. A i da podržavam njihov rad, oni nemaju pravo bez mog pristanka postavljati moj rad u promotivni film".

Sporna lekcija u ovim promotivnim filmovima se pojavljuje na više mjesta?

"Tako je, možda desetak puta, po nekoliko sekundi." 

Sigurno je kako ste kao čovjek i kao netko tko radi u školstvu jako razočarani njihovim postupkom?

"Naravno. Jednostavno, oni se kite s jednim od mojih geogebrinih apleta koje sam podijelio na internetu za nula kuna, ali u edukativne svrhe. Ako oni za 307 milijuna kuna ne mogu imati vlastiti materijal za promotivni film, nego ga moraju uzimati od nastavnika matematike iz Čitluka, onda nemamo o čemu razgovarati."

Što kanite napraviti?

"Daljnji koraci se ne mogu planirati. Možda se sami jave ako vide da je stvar dospjela u javnost. No nisam optimističan, mislim da tu nema pomoći", kazao je Ivo Pejdo za hercegovina.info.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO