BEBE USKORO U NOVOJ ZGRADI Hering i A3 u utrci za izgradnju nove Pedijatrije

Ante Kvesić Klinika za dječje bolesti pedijatrija Mostar
hercegovina.info

Bolesna djeca i njihove majke sredinom iduće godine, ako bude sve po planu, trebali bi useliti u potpuno novi, moderni objekt, potvrdio je za hercegovina.info ravnatelj bolnice u Mostaru, Ante Kvesić.

Otvoreni međunarodni natječaj stigao je do faze nadmetanja.

„Mi smo prije 10 dana poslali obavijest za dvije tvrtke koje su se prijavile, i obje su prošle u sljedeću fazu. Sad ide faza nadmetanja, gdje će se pojaviti onaj bolji po pitanju cijene i ostalih kriterija. Mali je problem da su se prijavile samo dvije tvrtke, što je meni nevjerojatno, ali je točno tako. Radi se o jakim lokalnim tvrtkama Hering i A3, međutim valjalo bi da je prijava bilo još. Kada je dolazilo izaslanstvo Saudijskog fonda pitao sam hoće li manji broj prijava biti problem, rekli su da neće“, izjavio je za hercegovina.info Kvesić.

Očekuje se da će za mjesec, mjesec i pol biti završen proces izvođača radova.

„Po procjeni mojih inženjera radovi bi trebali trajati 12-13 mjeseci. Polovinom naredne godine vjerujem da ćemo zajedno otvoriti Kliniku za dječje bolesti“, kazao je Kvesić na naš upit kada bi mame i bebe useliti u novu zgradu.

Upitan o tome ima li u staroj zgradi Pedijatrije i dalje problema sa bakterijom klebsiella pneumonija, Kvesić je kazao da on nije izražen samo ovdje, nego svugdje.

„Vi u bolnici nikad ne možete riješiti intrahospitalnu infekciju, niti postoji bolnica na svijetu koja je nema. Na pedijatriji trenutačno imamo stabilno stanje i već godinu dana držimo pod kontrolom situaciju dolje, ali se povremeno pojavi. Najmanje na pedijatriji u zadnje vrijeme, ali jednostavno tih infekcija ima“, pojasnio je Kvesić.

Istaknuo je da je teže preventivno djelovati u derutnoj zgradi.

Podsjetimo, projekt izgradnje Klinike za dječje bolesti, težak je više od 20 milijuna KM. Konačnom realizacijom će SKB Mostar kao i cijela regija dobiti jednu od najsuvremenijih Klinika za liječenje dječjih bolesti, u koju će kroz godinu-dvije useliti bebe, djeca, roditelji i medicinsko osoblje iz derutnog objekta ispod Internog.

Ukupno je za zgradu nove Klinike predviđeno pet etaža (suteren, prizemlje i tri kata). Pored svih specijalističko konzilijarnih ordinacija i centralnog prijema koji će biti na prizemlju, na višim etažama će biti raspoređeno ukupno 103 postelje, od čeka će 77 postelja pripadati pedijatriji, a 26 dječjoj kirurgiji. Predviđene su također 34 postelje za majke pratilje, koje će ukoliko to bude dopušteno, ovisno od dijagnoze, moći biti u pratnji malodobnih pacijenata.

Pored ureda za upravu Klinike, prostorija za pomoćne nemedicinske djelatnosti po projektu je planirana i veća predavaonica/dvorana za oko 100 posjetitelja.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO