Ispovijest samohrane majke: 'Rudnik mi je djeci uzeo oca, a sad su meni dali otkaz'

svjedočanstvo samohrane majke

Samohrana majka dvoje djece Samra Jašarević (35) iz Zenice razočarana je u Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica, Upravu, Sindikat, „Elektroprivredu BiH“ s obzirom na to da je, nakon šest mjeseci rada u Staroj jami, dobila otkaz, piše avaz.

Posebno je pogađa to zato što je posao dobila nakon što je njen suprug 22. listopada 2012. stradao u Staroj jami. Posao koji je dobila u travnju ove godine, uslijedio je po članu 17. Kolektivnog ugovora Rudnika, ali su joj danas svi okrenuli leđa.

"Suprug mi je poginuo u Staroj jami kad ga je traka koja izvlači ugalj, uhvatila i doslovno rastrgala. Čekala sam ga tog kobnog jutra u kući. Trebao je doći iz noćne, ali umjesto njega, na vrata su došli iz Uprave da priopće tu vijest", kazala je.

Bol koju je tada doživjela, kaže, osjeća i dan-danas. Posebno zato što su njihova malena djeca ostala bez oca.

"Trebalo mi je dosta vremena, kao i djeci, da dođem sebi. Nakon što sam psihički ojačala, dobila sam, prije šest mjeseci, posao komercijaliste u Staroj jami. To je dogovor koji sam postigla s Rudnikom nakon tragedije. Oni su, dakle, zakonski obavezni da zbrinu obitelj i zaposle jednog člana obitelji poginulog", kaže Samra.

Ističe da su dobili financijsku pomoć od Rudnika te da su taj dio maksimalno i korektno ispoštovali.

"Ali, nema tog novca koji može nadomjestiti mog supruga niti vratiti djeci oca. To je trenutna pomoć. Od nje smo se osigurali stambeno, da imamo gdje živjeti. Ali, ne živi se godinu-dvije, treba cijeli život opstati, školovati djecu. Zato mi je posao bio itekako bitan."

"Značili su mi ta plaća i topli obrok. Djeca rastu, potrebe su sve veće. Obećavali su mi produženje ugovora, a na kraju sam prepuštena sama sebi. Išla sam u Upravu, rekli su mi da su im ruke vezane, da trebaju dobiti suglasnost od “Elektroprivrede BiH”, govori ogorčena Jašarević.