INTERVIEW MIROSLAV TUĐMAN: Ona prava, stvarna Hrvatska će ustati!

Jedan od kandidata koji će kako stvari stoje biti jedno od većih iznenađenja na ovim izborima i kandidat koji bi mogao pomutiti računicu mnogima jest Miro Tuđma. U tu svrhu s njim smo napravili interview koji prenosimo u cijelosti...

Gospodine Tuđman kako ocjenjujete predizbornu kampanju?

Ova kampanja odraz je stanja u hrvatskom društvu. Stanja koje je stvoreno u proteklih deset godina vladavine Stjepana Mesića, Ivice Račana i Ive Sanadera. To je vrijeme opće moralne, duhovne i društvene krize. To je vrijeme i gospodarske krize izazvane rasipništvom i korupcijom. Vrijeme u kojem je vladajuća elita do te mjere zadužila Hrvatsku da je u pitanje dovela i minimum njezinog suvereniteta. Sve to postignuto je kohabitacijom vladajuće političke elite s ostacima i sljedbenicima komunističkog totalitarnog i antihrvatskog sustava. Takva kohabitacija totalitarizma i jugoliberalizma nazvana je detuđmanizacija.

Kako objašnjavate takvo ponašanje vladajućih?

To se može objasniti činjenicom da je nakon 2000. godine izvršeno niz čistki kompetentnih i čestitih kadrova iz vrha politike, diplomacije, sigurnosnog sustava, državne uprave itd. Uz to su mnogi koji su ostali u sustavu marginalizirani. Uklonjeni su ljudi koji su mislili svojom glavom i koji ne bi pristali na ovakvo razaranje Hrvatske, a protežirani su uglavnom poslušnici i karijeristi. Ako iz diplomacije uklonite jednoga Miroslava Međimorca, Milana Ramljaka ili Davorina Rudolfa, a umjesto njih postavite švercere alkoholom, obiteljske nasilnike ili kockare i rasipnike, onda se ne trebate čuditi što nam je rejting u diplomaciji loš. Ili, pogledajte Sabor Republike Hrvatske i razinu rasprava u njemu. A sjetite se samo razine Sabora prije desetak godina i ondašnjih rasprava. Gotovo da nema intelektualca među zastupnicima. Stranačka vodstva očito na liste najradije stavljaju one koji neće postavljati suvišna pitanja. Naravno, čast izuzecima.

Jeste li zadovoljni poslom koji ste u kampanji obavili?

Puno sam radio i jako sam zadovoljan. Obišao sam čitavu Hrvatsku, dijelove Bosne i Hercegovine u kojima žive Hrvati, odnosno dio državljana Republike Hrvatske, te iseljenu Hrvatsku. Proputovao sam od Kanade do Australije, od Francuske do Švicarske. Bio sam među našim ljudima i razgovarao s njima. Nisam im držao govore niti lekcije, nego sam s njima razgovarao i od njih slušao s kakvim se sve problemima suočavaju i što očekuju od Hrvatske i od hrvatskog predsjednika.

Očekujete li njihovu potporu. Imate li procjene rezultata izbora?

Očekujem potporu velikog dijela biračkog tijela. I siguran sam u pobjedu na ovim izborima.

Kako onda tumačite činjenicu da vas nema u anketama koje izrađuju neke agencije i mediji, odnosno da ste marginalizirani?

Takve ankete nisu rezultat istraživanja biračkog tijela nego su one projekcije želja vladajućih elita. To su pusti snovi onih koji već deset godina provode detuđmanizaciju i dehrvatizaciju Hrvatske. Bit će im teško suočit se s istinom i sa hrvatskom stvarnošću.

Činjenica je da ste u dijelu medija gotovo tabu?

Radi se uglavnom o medijima čiji su vlasnici stranci i kojima upravljaju njihovi slugani. Oni su uz pomoć dijela javnih medija koje kontroliraju Mesić i do jučer Sanader stvorili iskrivljenu slika Hrvatske. To je Hrvatska koju naš čovjek više ne može prepoznati. Hrvatska povijest postala je mit, hrvatski heroji su zločinci, zločinci su heroji, komunistički satrapi su humanisti i borci za ljudska prava, izdajnici su legalisti, lopovi su poštenjačine itd. Ali, to nije stvarna Hrvatska. Ona prava, stvarna Hrvatska će ustati, izići će na izbore i razbiti ovu ružnu, nakaznu sliku Hrvatske koju su nam nametnuli.

Neki kažu da bi glasali za vas ali se boje kako nemate šansi pa će baciti glas?

To su oni malodušni. I početkom devedesetih su govorili kako nemamo šansi izboriti međunarodno priznanje Hrvatske, zatim su gunđali da nemamo šansi obraniti Hrvatsku, pa kako nemamo šansu osloboditi okupirane dijelove zemlje. A mi smo vjerovali u sebe, u hrvatskog čovjeka i ostvarili smo sve postavljene ciljeve. Tako će biti i ovaj put. Ja ću biti treći hrvatski predsjednik. Ulazim u drugi izborni krug u kojemu zapravo nemam konkurencije. Moji suparnici to znaju i zato plaćenim anketama pokušavaju stvoriti drukčiju sliku. Mene podržavaju branitelji i mladi te svi oni građani Hrvatske koji ne žele kontinuitet Mesićeve i Sanaderove politike.

Računate li i na glasove HDZ-ove izborne baze?

Naravno, Sanader je izdao stavove izvornog HDZ-a i odrekao se predsjednika Tuđmana što je dovelo do rasula HDZ-a iz kojega su izišla tri predsjednička kandidata - Hebrang, Vidošević i Primorac. Ta sva tri kandidata pozivaju se na haškog krivokletnika Mesića, što ne može biti politika HDZ-a. Oni imaju blagoslov Mesića i podršku nekih centara iz inozemstva, a ja imam blagoslov Crkve i povjerenje hrvatskog naroda.

Hoćete li biti u stanju uspostaviti dobre odnose s Europom i svijetom ukoliko budete izabrani za predsjednika?

U proteklih 10 godina Hrvatska je imala jedinog partnera u haškom tužiteljstvu, što je završena priča, ali s tragičnim posljedicama za Hrvatsku. Taj partner se pokazao kao vrlo zloban i nekorektan prema Hrvatskoj. Dok sam bio na čelu HIS-a uspostavio sam suradnju i partnerstvo sa svim važnim službama i državama. Suradnja se temeljila na poštovanju i obostranim interesima. Svijet vas cijeni onoliko koliko sami sebe cijenite, odnosno ukoliko uopće sami sebe cijenite što sada očito nije slučaj. Sjetite se samo one ponižavajuće retorike naše vladajuće elite koja „nema alternativu“, koja je „dobila domaću zadaću“, kojoj „zavrću ruku“…To je ispod dostojanstva slobodnog čovjeka i slobodnog i ponosnog naroda.

O Bosni i Hercegovini i Hrvatima izvan Hrvatske vas neću ni pitati, jer tu ste jedini od predsjedničkih kandidata od početka potpuno jasni. Vi ste za hrvatski entitet?

Jesam. Ja mislim da je za Hrvate u BiH a i za BiH uopće najbolje rješenje stvaranje tri federalne jedinice u suverenoj i samostalnoj Bosni i Hercegovini. Jedna od te tri federalne jedinice ili entiteta bi svakako bila hrvatska federalna jedinica.

Gospodine Tuđman hvala vam na razgovoru i želimo vam uspjeh na izborima.

Hvala vama na otvorenosti i na prilici da iznesem svoje ideje.

poskok.info