Imat ćemo bijeli Božić? Evo što nam je Vakula otkrio...

zoran vakula, Božić, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zima, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza
Zoran Vakula, glavni meteorolog Hrvatske radio-televizije, za Večernji list odgovorio je na tri pitanja te otkrio i kakva nam predstoji zima.

Kako se u uvriježene vremenske prilike više baš i ne možemo pouzdati, možete li reći - hoće li nam božićni i novogodišnji blagdani biti - bijeli, snježni?

Ako se misli na pučke izreke o vremenu, u njih se nije moglo nikada pouzdati jer su takve "prognoze" većinom po sjećanju i onoj "pamtim samo sretne dane", a samo ponekad imaju i znanstvenu opravdanost, makar statističku.

Čak i prema takvoj, koja se još može naći u Meteo kutku na webu HRT-a, snijeg je u našim nizinama za Božić u prosjeku samo svake četvrte godine, dok je u gorju češći. Pouzdano se još ne može prognozirati hoće li ga biti ove godine. No, temperatura tih dana u mjesecu vjerojatno neće biti odviše visoka pa, ako bude dovoljno vlage i oblaka, eto nam ponegdje i bijelog Božića ili barem kasnije tijekom blagdana, kada se vjerojatnost snijega i statistički povećava.

Što prognostičke karte kažu - kakva će nam biti predstojeća zima, studena ili blaga, suha ili puna zimskih oborina?

Odgovori na takva pitanja nisu zahvalni i redovito izazivaju kojekakve komentare, najčešće negativne. Uostalom, prošla je zima bila barem malo toplija od prosjeka, a imali smo vrlo topao, ponegdje i ekstreman siječanj te relativno hladnu veljaču. Ne bi me čudilo ponavljanje takve zime.

Uostalom, velika temperaturna odstupanja postala su gotovo redovita pojava u svim godišnjim dobima. Oborine je još nezahvalnije prognozirati, vrstu čak pouzdano i nemoguće, ali može se reći da će u većini Hrvatske u razdoblju prosinac - veljača količina oborine biti veća od prosjeka.

Jeste li vi više zimski tip ili biste i ovih nekoliko mjeseci radije proveli u nekim toplijim krajevima?

Ne smatram se zimskim tipom. Draži mi je topliji dio godine, makar bilo i vruće, ali nisam ni za dulje boravke u egzotičnijim krajevima. Unatoč kojekakvim "situacijama", ne samo meteorološkim nego i onim koje mogu biti bolje i koje pobuđuju na propitivanja i parafrazu Preradovića: "Bože mili, kud sam zašo, bi li se izvan Hrvatske snašo?!", mislim da nam ipak nema do Lijepe Naše. Još da nam je više organiziranosti, dobre volje i radišnosti, a manje licemjera, nepoštenja i jalnosti.