Zvonko Bušić na posljednji počinak ispraćen pjesmom "Ne dam te nikom majko Hercegovino"

Čekaju da dođu do lijesa, a oni koji izlaze iz kapelice ne mogu suzdržati suze. Prisutni su uniformirani vojnici, branitelji i pripadnici Tigrova, a i mnogi koji su došli nose stare hrvatske vojne uniforme. Hrvatsku zastavu nosi Josip Miljak. Bušićev lijes prekriven je hrvatskom zastavom i crvenim ružama, a šest hrvatskih branitelja u maskirnim hlačama i sa zelenim beretkama na glavi dežura nad odrom. Oko 11.15 sati bila je smjena počasne straže.

Na ispraćaju su Josip Klemm u uniformi, Pero Ćorić i Pero Kovačević. Oko 11.30 sati stigli su 'bajkeri'. Stvara se sve veća kolona ljudi i sve je više mladih.

Izjavu za Dnevno dao je akademik Josip Pečarić: 'Bio sam s njim u Čavoglavama. Zvonko je bio čvrst. Svi smo u šoku, ovo je velika tragedija.'

Josip Miljak, predsjednik HČSP-a za Dnevno.hr je rekao 'Zvonko Bušić nije samoubojica. Ubila ga je vlast i situacija u Hrvatskoj. Očekivao je jednu bolju Hrvatsku koju mi još uvijek možemo popraviti.'

Na sprovod su stigli Vice Vukojević i Marko Perković Thompson. Osim njih, na Mirogoju su i umirovljeni general Željko Glasnović i akademski kipar Ivan Kujundžić, kai i popularni pjevač iz dijaspore Mate Bulić. Pridružili su se i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, general Marinko Krešić, Nikica Valentić, povjesničar Josip Jurčević i predsjednik Hrvatske zore stranke naroda Milan Kujundžić.

U kapelicu se više ne može ući. Branitelji su na ulazu. Kroz nekoliko minuta kreće povorka. S lijeve i desne strane kapelice je straža u starohrvatskim odorama.

U 12.05 uz klapske zvuke lijes Zvonka Bušića iznijet je iz kapele Krista Kralja. Govor je održao fra Ante Marić, nakon čega je krenula pjesma Ranka Bobana 'Ne dam te nikom majko Hercegovino'.

Povorka je s lijesom krenula prema grobnom mjestu. Svira pjesma 'Croatio, iz duše te ljubim', a recitirao se Antun Branko Šimić - 'Povratak'.

Dnevno.hr

foto: Davor Pongracic / CROPIX