Zmije se 'doselile' u gradove, love ih oko bolnice, u pekarnici...

Zmije se 'doselile' u gradove, love ih oko bolnice, u pekarnici...
"Hvatači zmija" iz terenske službe skloništa za nezbrinute životinje Dumovec dnevno u prosjeku imaju barem jednu intervenciju lova na ove neželjene gmazove, koji su i zakonom zaštićeni i ne smiju se ubijati. No, s njima muku muče i u Dalmaciji, Slavoniji, Zagorju, Istri... Svuda gdje su u potrazi za hranom ili za kakvim hladnijim mjestom u kući ili vikendici.

I u centru Zagreba

Tinejdžera iz Raklja poskok je ugrizao za ruku u autobusu, na povratku iz škole u Krnici, dok je šestogodišnjakinja iz Gornje Stubice srećom "prošla" s ugrizom neotrovne bjelouške. Stradavaju i kućni ljubimci. No, u Dumovcu kažu kako česte intervencije za ovo doba godine nisu ništa neuobičajeno, čak i ako ih love u središtu metropole pokraj Mimare ili kod Trga Francuske Republike. Voditelj terenske službe Darko Ozmec kaže kako su samo u proteklih sedam dana imali sedam intervencija, no redom su bile neotrovnice - bjelice, smukulje i kravosasi. - U šest godina, koliko ovo radimo, uhvatili smo samo 10-ak otrovnica, riđovki i poskoka - objašnjava.

U Slavonskom Brodu građani se u panici obraćaju jedinom "besplatnom" hrvatskom zmijolovcu Darku Karamazanu iz obližnjeg Šumeća.

- Svakodnevno primam pozive preko službe 112 ili pak izravno od ljudi. Uplašeni su i doslovno bježe iz kuća - kaže Karamazan. Obično su to bezopasni smukovi, no ima i riđovki koje se nađu i u krugu bolnice ili vrtića.

Obitelj iz Belišća već šest dana ne uspijeva istjerati zmiju iz podruma, u čemu im pomažu i osječki vatrogasci. Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a, kaže kako je intervencija sa zmijama više nego uobičajeno. Zmije su nedavno lovili i u pekarnici u Osijeku te u trgovačkom centru u Valpovu, nasreću, neotrovnice.

Redovito kosite travu

Iz zagrebačke hitne službe kažu kako je u slučaju ugriza zmije, za ruku ili nogu, primjerice, najbitnije što više mirovati kako bi se usporila cirkulacija. Unesrećenog treba što prije prebaciti do najbližeg doma zdravlja ili bolnice ili pozvati hitnu. Mjesto ugriza nikako se ne smije zarezivati i isisavati otrov niti prejako stezati ranu, savjetuje voditeljica smjene dr. Matija Rimac.

Veterinarka Ingeborg Bata iz Udruge za zaštitu divljih životinja kaže kako su i zmijama 32⁰C previše. Građanima savjetuje da ih jednostavno zaobiđu. - Idete li u vikendice, zmije prestrašite bukom kako bi pobjegle, a važno je i održavanje okoliša u kojemu se neće kotiti miševi i štakori - poručuje ona.

vecernji.hr