Zlatan Mijo Jelić: Hrvatima u BiH događa se mirnodopsko etničko čišćenje

mijo jelic
...u organizacijskoj suradnji s Marijanskim zavjetom za Domovinu, održana je tribina naslova "Sudski procesi protiv pripadnika HVO-a u BiH i način na koji se oni provode". Na tribini su govorili general HV-a Zlatan Mijo Jelić i general HVO-a, Željko Šiljeg.

U samom uvodu, moderatorica Tihana Čuljak pročitala je nekoliko "paradoksa bosansko-hercegovačke pravde", koje je napisao pater Ike Mandurić. Među njima se navodi kako, primjerice, mnogi u BiH optužuju Hrvatsku za agresiju na tu zemlju, a zapravo je agresija na Hrvatsku provedena s velikih dijelova teritorija BiH, piše Narod.hr.

Bošnjačka vojska dobavljala je oružje preko hrvatskoga teritorija, a stotine tisuća bosansko-hercegovačkih izbjeglica tijekom rata bilo je zbrinuto u Republici Hrvatskoj. Postotak Hrvata u BiH je nakon rata pao za 40, a drugih dvaju naroda tek za 5 do 10 posto.

Zlatan Mijo Jelić je u svojem izlaganju istaknuo kako postoji izniman nesrazmjer u broju podignutih optužnica između pripadnika HVO-a nasuprot vojnika i zapovjednika Armije BiH.

Naveo je i kako u BiH supostoje dva zakona kojima se pravosuđe vodi pri donošenju presuda osumnjičenima za ratne zločine. Prvi je zakon iz SFRJ, i ne poznaje, među ostalim, koncept "zapovjedne odgovornosti", dok je drugi retroaktivno donesen 2003. godine. Prema starijem i blažem zakonu redovito se, za zločine "na individualnoj razini", sudi muslimanima, a prema novom zakonu Hrvatima.

Cilj tim i takvim pravosudnim tendencijama je svaliti krivnju za rat na hrvatski narod, i kroz pravni termin "udruženoga zločinačkoga pothvata" falsificirati povijest. Ono što se u BiH događa s Hrvatima, general Jelić je nazvao "mirnodopskim etničkim čišćenjem".

Povijesna je istina, međutim, da "bez hrvatskoga doprinosa BiH vjerojatno ne bi bila priznata, niti bi opstala", što je 2006. godine priznao i Peter Galbraith, prvi veleposlanik SAD-a u RH.

U ostatku svojega izlaganja, Jelić je naveo mnoge pravno-političke poteze Hrvata u BiH kojima je dokazao kako oni nikada nisu imali pretenzije na rušenje BiH, već upravo na njezino očuvanje, te primjere vrlo brojnih zločina koje su postrojbe Armije BiH počinile nad Hrvatima tijekom, ali i prije samoga rata.

Podsjetio je i na riječi Bakira Izetbegovića iz 2010. godine, kako su, "za razliku od ostalih dvaju naroda", bošnjački ratni zločini samo "sporadični incidenti". Zašto se pak u hrvatskim medijima o tim zločinima uopće ne govori, krivnja je i hrvatskih političkih elita.

General Jelić svoje je izlaganje zaključio citirajući Antu Starčevića: "Dok budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinskih gospodara".