Žestoka svađa kandidata zbog milijuna potrošenih u kampanji

Predsjednički kandidati
U dvosatnoj završnoj debati uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, među kandidatima je najviše iskrilo kada su raspravljali o svojoj imovini, načinu na koji su je stekli, o iznosima koje su potrošili u kampanji te načinu na koji su prikupili novac za kampanju. Pale su i teške riječi, međusobne optužbe i vađenje grijeha iz prošlosti.

Milan Bandić je kazao kako je od 2000. godine na ovamo svoju imovinu uvećao za 78 metara četvornih vikendice te 48 metara četvornih stana, ali jednako tako je naznačio da ima kredit od 111 tisuća eura. Bandić je, u samom početku emisije, predložio da se onaj koji pobijedi odrekne svog imuniteta u idućih pet godina.

Andrija Hebrang svoju je imovinsku karticu od 1990. na ovamo podebljao za vikendicu od 111 metara četvornih te 20 metara četvornih više stana. Kaže kako je mogao više, ali nije htio.

Ivo Josipović je kazao kako je njegova kartica objavljena na internetu, te podsjetio da posjeduje stan, ured i auto Mazdu 5. Ima još i stan u kojem žive njegovi roditelji. I supruga posjeduje stan, stan u kojem žive njeni roditelji te vozi Opel. Imaju i ušteđevinu.

Damir Kajin je kazao kako je njegovo imovinsko stanje otužno, dok je Boris Mikšić naveo kako posjeduje pet vila i pet tvornica, sve u vrijednosti milijardu kuna.

Dragan Primorac je kazao kako je njegova imovinska kartica objavljena, a Josip Jurčević je kazao kako ima puno djece te da su ona njegovo najveće bogatstvo.

"Moja imovinska kartica je objavljena i nama razlike u mojoj imovini od ulaska u politiku do danas", kazala je Vesna Pusić.

"Slušajući kolege, čini mi se da imam najviše, a zapravo nemam. U stvarnosti ne izgleda kao da ja imam najviše, od politike se nisam obogatila, ali sam se naradila", kazala je Vesna Škare-Ožbolt.

"Valjda jedini ili među rijetkima zarađujem na tržištu. Kad sam ušao u politiku imao sam dva stana i kad sam izašao iz nje imao sam isto dva stana. Nakon 1995. godine počela je moja druga karijera. Sve što imam stoji u mojoj imovinskoj kartici", rekao je Nadan Vidošević te naveo da ne zna koliko je poreza platio, ali da to ne treba mistificirati, nego da se jednostavno može otići u Poreznu upravu i provjeriti tko što ima.

"U doba kad sam se bavio politikom nisam stekao ništa", dodao je.

Gdje radi Vidošević i koliko je poreza uplatio? Hebrang je u replici Vidoševiću zaključio da on radi u tvrtki koja nije na tržištu, te zatražio naziv tvrtke u kojoj Vidošević radi i koliko ona zarađuje.

"Plaćeni porez ne znači ništa, pravo je pitanje podrijetla imovine", smatra Hebrang.

Vidošević je zaključio kako je Hebrang očito malo stvari kupovao u životu, pa ne zna kako stvari funkcioniraju.

"Poreznim vlastima morate pokazati od kud vam novac. Kraš će ove godine imati više od 40 milijuna kuna dobiti", odgovorio je Vidošević, na što ga je Hebrang upitao koliko dugo ondje radi.

"Pet godina", odgovorio je Vidošević, a Hebrang cinično zaključio kako je veliki uspjeh svu tu imovinu zaraditi u tako kratkom vremenu.

"Nikada nisam marku zaradio u privatizacijskoj pljački", branio se Vidošević. "A lipu?", podbadao je Hebrang.

"Ja sam, gospodine Hebrang, od svoje 24 godine na tržištu", kazao je Vidošević te zaključio kako on ne može biti odgovoran za bilo čiji neuspješni radni vijek.

'Odakle tim ljudima novac za kampanju?'

Kandidati su se "zakačili" i oko uloženog novca u kampanji. Tako je primijećeno da neki od njih malo ulažu, a čini se da ih ima svugdje i često su u medijima.

Bandić je kazao kako je do sada utrošio 3,7 milijuna kuna, a da će do kraja uložiti pet do sedam milijuna kuna u kampanju. Kaže, nema velikih donatora.

Hebranga donira stranka i dosad je utrošio 4,700.000 kuna. Nasmijao se, kaže, kada je u novinama pročitao da je on utrošio najviše, jer se drugi od njega pojavljuju u medijima češće i duže.

"Jesam li ja to uložio u preskupe ljude i kako su njihovi tako jeftini", upitao je Hebrang naznačujući da je sav novac za njegovu "bitku" došao iz HDZ-a.

Josipović je do sada potrošio 2,8 milijuna kuna. Kampanju plaća stranka, a i on je digao kredit. Do kraja prvog kruga planira uložiti 5 milijuna kuna. Također je primijetio da za neke "kuna puno više vrijedi".

Jurčević je potrošio 150 tisuća kuna i tvrdi kako vodi vrijednosnu kampanju. Njegov kolega Kajin utrošio je 550 tisuća. Mikšić je, pak, potrošio 4 milijuna kuna, a planira još tri.

"Gospodine Primorac, koliko ste vi potrošili?", upitala je Hlo. "Puno", nije se mogao suzdržati Kajin.

Primorac je još jednom naznačio obitelj Andabak kao najvećeg donatora s 2 milijuna kuna. Utrošio je, kaže, ukupno 3,7.

"Elektronski mediji su najskuplji, pa bi već podaci s HRT-a puno rekli", dodala je Pusić.

Škare-Ožbolt do sada je utrošila 1,1 milijun kuna. Odlučila se, kaže, za drugačiji vid kampanje.

"Nemam se potrebu 50 puta dnevno pokazivati na televiziji. Dobar dio novca sam praktički donirala, obilazeći Hrvatsku. Donirala sam obiteljima koje imaju problema zbog bolesti ili bilo kojeg drugog razloga", rekla je ona.

Miroslavu Tuđmanu su iskazi o troškovima kampanje "degutantni", jer "nitko nikome ne vjeruje da govori istinite podatke".

"Prijavili smo milijun kuna, a 20 do 30 puta manje trošimo od nekih kandidata u studiju", bio je konkretan Tuđman.

Primorac je ustvrdio kako su puno važniji izvori financiranja, požurio se pohvaliti kako je on dao imena svojih donatora i kako je to zapravo poštenije od financiranja kroz stranke i transparentnije.

"Ma stranke su mila majka naspram nezavisnih kandidata. Kad vam da stranka, onda nikome ne dugujete uslugu. Kad vam netko da dva milijuna, onda mu dugujete isto toliko usluga", uzvratio je Damir Kajin.

Josipović je predložio da HTV do kraja emisije izračuna tko je imao koliko sekundi, od kojih svaka košta 1300 kuna.

"Te službe trenutno ne rade pa to nije moguće", odgovorila mu je Novak-Srzić te najavila da ih može objaviti sutra.

"Tristo jumbo-plakata 90.000 eura plus PDV – dakle, samo na jumbo-plakate potrošeno je više nego što se ovdje govori", zaključio je Tuđman.

"Neki su rekli istinu, neki su se izlagali, ali ne bi se smio stvoriti dojam da se kandidati ne bi smjeli prezentirati biračima", istaknula je Pusić.

Primorca su ismijali Pusić i Hebrang zbog njegova isticanja kako se dobrovoljno odrekao imuniteta.

"Ne možete se odreći nečeg što nemate. Ne radite u Saboru pa nemate imunitet", rekla je Pusić, a Hebrang dometnuo da ga nema jer je izbačen iz HDZ-a.

Bandić je Mikšiću predložio se svi kandidati skupe već sutra i da objave do lipe koliko su potrošili, ali i da nadležne institucije sve istraže.

Mikšić je na to optužio Bandića da je potrošio 60 milijuna kuna, a ne 3,7, koliko priznaje, uz napomenu da "nije on od jučer".

"Možda je razlog zašto se vrtimo u krug činjenica da nemamo zakon o financiranju kampanja", zaključila je Pusić.

Ništa od provizije Hypo banke

"Nisam dobio proviziju ni od Zagrebačke ni od Privredne banke s kojima smo u poslovnom odnosu, a ne od Hypo", odgovorio je Bandić na pitanje je li istina da je od Hypo banke dobio proviziju.

S Kosor bi, kaže, surađivao kao i sa svim dosadašnjim premijerima. "Neće im biti lako jer ću raditi 16 sati", dodao je.

Hebrang: Primorac je bio u vašingtonskoj diviziji

Hebrang je otkrio da je uhićen muškarac koji je u Šibeniku bacio suzavac na njegov skup.

Vidoševića je, kaže, nazvao profiterom jer mu nije želio odgovoriti odakle mu novac.

"U inozemstvo sam se išao liječiti jer me u Hrvatskoj nitko nije mogao operirati, četiri kirurga koja su to mogla su mi bili bliski prijatelji, a jedan mi je bio zakleti politički protivnik s kojim nisam razgovarao", naveo je Hebrang.

Također je kazao da je Primorca nazvao dezerterom zato što je u vrijeme kada je on pozvao sve liječnike da ostanu u zemlji 1991. otišao u SAD, i pri tom mu spočitnuo dokumentaciju o braniteljskom stažu u razdoblju dok je boravio u Americi.

"Primorac je bio u takozvanoj vašingtonskoj diviziji" rekao je Hebrang.

'Ja volim neke druge osobe, ne muške'

Kajin je istaknuo kako nema emotivan odnos prema Mesiću.

"Ja volim neke druge osobe, ne muške." Na pitanje bi li u kampanji priznao da je gej, Kajin je rekao kako smatra da je Hrvatska za takvo priznanje spremna. Voditelji emisije su upitali Dragana Primorca kako riješiti pitanje korupcije. On je u odgovoru odmah ukazao na, po njemu, najbolniju točku.

"Šest milijardi kuna godišnje se gubi kroz sustav javne nabave i nitko do sada nije odgovarao za to", kazao je Primorac.

Vidošević smatra da je 15 godina ekonomske politike koja je bila kontinuirano ista zaslužna za sadašnju situaciju.

Vidošević: Svugdje u svijetu bih dobio priznanje za vođenje tvrtki'

"Tečaj se nije mijenjao, a unutarnje cijene su šest puta rasle", rekao je Vidošević.

Ne boji se da će mu USKOK pokucati na vrata zbog Dalmacijacementa ili Hajduka.

"Svugdje u svijetu dobio bih priznanje za takvo vođenje tvrtki“, mišljenja je Vidošević.

"Nikad me nitko nije optužio za stjecanje imovinske koristi za sebe kada je riječ o slučaju Hajduk", rekao je Vidošević te ustvrdio da Hrvatskoj trebaju tvornice, a ne pučke kuhinje i zatvori.

Dragan Primorac je zatražio od Nadana Vidoševića da prokomentira podatak Forbesa, koji je objavio kako su dionice Kraša pale za 60 posto kada od kada je Vidošević došao na čelo te tvrtke.

"Hoćete li tako voditi i državu", pitao je.

"Od kada sam ja na čelu Kraša, on je postao 56 kompanija u svijetu i regionalni lider, a dionice su pale jer se srušilo i opće tržište, i to za 400 posto", pojasnio je Vidošević.

Osvrćući se na Jurčeviću optužbu za veleizdaju, a vezano za donošenje Zakona o suradnji s Haškim sudom, Josipović je ustvrdio da dio paraobavještajne ekipe slaže razne konstrukcije i sastavlja čak i neke pamflete koji se tiču privatnog života.

"Kad postanem predsjednik stat ću na kraj toj paraobavještajnoj hobotnici", najavio je Josipović.

"Ne bi bilo dobro da u Hrvatskoj netko misli da postoji strategija borbe protiv korupcije. To ne postoji. Samo više ne postoji strategija svjesnog prikrivanja korupcije. Taj lonac se prelio odlaskom Sanadera sa mjesta premijera", rekla je u replici Vesna Pusić.

Mikšić Bandiću: Uništili ste Zagreb

Kako se nisu mogli maknuti od gorućeg problema – korupcije, Bandić je upozorio da govore o problemu za čije se rješavanje trebala provesti reforma državne uprave i pravosuđa, što nitko do sada nije učinio.

Škare-Ožbolt je podsjetila da je ona pokrenula reformu pravosuđa i u tome daleko odmakla.

"Zato ste i smijenjeni", dobacile su joj neke od kolega u studiju.

U problematiku se uključio i Mikšić obraćajući se Bandiću.

"Četiri godine sam bio u Skupštini Zagreba i nisam impresioniran načinom na koji ste vodili grad. Od nekad industrijskog grada pretvorili ste ga u trgovački centar. Najbolje zagrebačke firme su ili propale ili odselile. Uništili ste grad", obrušio se Mikšić na Bandića pitajući ga planira li tako voditi i državu.

"Želim od Hrvatske napraviti europsku državu, jednako kao što sam i od Zagreba napravio europski grad", odgovorio je Bandić.

U predsjednika savjetnika k'o u priči

Na kraju sučeljavanja kandidati su otkrili na koji bi način birali savjetnike.

Bandić je najavio da će imati savjetnika za svaku županiju, za otoke, za osobe s invaliditetom i središnji savjetnički tim. Dakle, njih 30-ak.

Hebrang namjerava stvoriti timove za gospodarstvo, financije, sigurnost i obranu. Josipović kaže da predsjednik mora okupiti najbolje osobe na pojedinim područjima te da odabir sigurno neće ovisiti o stranačkoj pripadnosti. Kajin o savjetnicima još ne razmišlja jer se "oko savjetnika ne treba previše sekirati jer će svi dotrčati gore".

Mikšić je, pak, obećao smanjiti proračun Ureda predsjednika za 50 posto, i to upravo na savjetnicima, te da će pola predsjedničke plaće donirati u humanitarne svrhe.

Pusić za savjetnike kani angažirati osobe koje određenim područjima znaju više nego ona. Vesna Škare-Ožbolt, koja je i sama 10 godina bila savjetnica na Pantovčaku, osim kompetentnih tamo želi i kreativne ljude.

Net.hr