Zbog ulaska Hrvatske u EU, optuženi Udbaši odbrojavaju dane na slobodi

Kako se bliži dan pristupanja Hrvatske u EU sve je veća nervoza među krugovima bivših Udbaša za kojima već godinama postoje tjeralice diljem Europe što je naša država do sada iz raznoraznih razloga ignorirala.

Naime, odmah pri ulasku Hrvatske u EU ove europske uhidbene naloge naše će pravosuđe biti prisiljeno uzeti u obzir jer će stupiti na snagu Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim predmetima s ostalim državama članicama, zbog čega je i izmijenjena odredba Ustava RH o neizručenju hrvatskih državljana.

Najpoznatije ime s tih uhidbenih naloga svakako je Josip Perković, bivši šef hrvatskog ogranka Udbe, koji se početkom 1990-ih našao u vrhu vlasti novoosnovane države. Između ostalog bio je pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška te je ustrojio i zapovjednu liniju u HVO-u,

Njegov sin Saša Perković, zanimljivo, danas savjetnik za nacionalnu sigurnost hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, baš kao što je do jučer bio savjetnik bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Berlin priprema EU - uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana

Kako smo već pisali, Njemačka je Perkovića na tjeralicu stavila još krajem 2005. godine kao nalogodavca ubojstva Stjepana Đurekovića, bivšeg direktora Ine, smaknutog prije 28 godina. Tjeralica je obnovljena 2009. godine, a hrvatsko pravosuđe za Perkovićem nikada nije raspisalo uhidbeni nalog.

Podsjećamo, prilikom nedavnog posjeta njemačkog Predsjednika Joachima Gaucka hrvatskoj strani priopćeno je da Berlin priprema EU - uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših službenika i dužnosnika Udbe, zbog sudjelovanja u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata te da je njihova predaja njemačkim pravosudnim tijelima uvjet ratifikacije konačnog pristupnog ugovora o pristupu Hrvatske EU. A to je samo 'vrh ledenog brijega' jer je poznata činjenica da osim spomenute Njemačke postoji još niz euro zemalja (Francuska, Švedska, Španjolska ...) u kojima su 'operirali' ekzekutori Udbe te se može očekivati i puno više uhidbenih naloga.

Još tada Bože Vukušić je rekao:

- Kad Hrvatska uđe u EU međunarodne tjeralice više neće biti nužne da bi se uhitio netko unutar Unije. Pod pretpostavkom da Nijemci nisu odustali od slučaja, moguće je da sada prilagođavaju dokumentaciju i sadržaj tjeralice za potrebe EU-Haftbefehla.

Izmijenjena odredba Ustava prema kojoj bi bivši Udbaši mogli biti izručeni u zemlje Europske unije glasi: Državljanin Republike Hrvatske ne može biti prognan iz Republike Hrvatske niti mu se može oduzeti državljanstvo, a ne može biti ni izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Europske unije. Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije donio je Hrvatski sabor još u srpnju 2010., s time da je tim Zakonom propisano kako on stupa na snagu s danom pristupanja RH u Europsku uniju.

Uglavnom, ako već do sada nismo sami bili sposobni provesti lustraciju očigledno ćemo ju provoditi pod pritiskom Europske Unije i njihovih zakona.

Dnevno.hr