VIDEO  Zbog snijega, leda i olujnog vjetra zatvorene ceste diljem Hrvatske

snijeg

...velike probleme u prometu.

Fotografije i snimke autocesta zatrpanih snijegom i ralica koje neprestano prolaze cestama obišle su Hrvatsku, a zbog teških vremenskih uvjeta upozorenja su izdale sve dežurne službe - HAK, HAC, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja... Angažiran je i MORH, u pripravnosti je čak 1000 vojnika, od kojih su neki već angažirani na pomaganju stanovništvu u Lici i Gorskom Kotaru.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a i zbog olujnog vjetra ograničenja su u prometu te Hrvatski autoklub upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uvjeta. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra, javio je HAK u 7 sati.

Zatvorene ceste

Za sav promet zbog olujnog vjetra zatvorene su autocesta A7 Sveti Kuzam-Šmrika u oba smjera i Jadranska magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene. Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, DC25 Gospić-Karlobag.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkriveni teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog oštećenja bukobrana za sav promet zatvorena je autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke.

Zbog olujnog vjetra te zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

HAK moli vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije zbog zabrane prometovanja kroz Gorski kotar i Liku i popunjenih odmorišta. Zbog popunjenog odmorišta Vukova Gorica mole vozače tegljača i prikoličara koji kreću smjeru Rijeke da koriste ostala odmorišta prije čvora Karlovac Lučko, Desinec i Draganić.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Kikovica.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog jakih udara vjetra i stvaranja snježnih zapuha mole se svi sudionici u prometu da smanje brzinu i povećaju opreznost na svim cestama kroz Gorski kotar.

Zimski uvjeti proglašeni za veći broj cesta

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na sljedećim cestama: Lika i dijelovi Zadarske županije - autocesta A1 između čvorova Karlovac i Maslenica, DC1 Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin, DC27 Gračac-Zaton Obrovački; DC23 Duga Resa-Donje Dubrave-Josipdol-Kapela-Žuta Lokva-Senj;. DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić-Karlobag; DC42 Ljubošina-čvor Ogulin (A1)-Josipdol-Poljanak-Selište Drežničko; i u mjestu Poljanak; DC50 Žuta Lokva-Špilnik-Lički Osik-Gospić-Sveti Rok-Gračac;

DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; DC534 Budak-čvor Gospić; ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Srb te na svim lokalnim i županijskim cestama na području cijele Ličko-Senjske županije.

Zimski uvjeti i odroni

Za sav promet zbog snježne vijavice u Lici zatvorene su: državna cesta DC218 Dobroselo (g.ž.LS)-Mazin-Bruvno (D1), ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica-(ŽC5113) do granice Karlovačke županije, ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, te lokalne ceste Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

Zimski uvjeti u U Gorskom kotaru i sjevernom Hrvatskom primorju zimski uvjeti su na sljedećim cestama: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo, DC3 Zdihovo-Gornje Jelenje-Kikovica; DC32 GP Prezid-Parg-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 GP Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje- čvor Oštrovica-Meja; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5032 Gornje Jelenje do Crni Lug; ŽC5062 Bribir-Lukovo; zaleđe Kraljevice i grada Bakra, ostale županijske i lokalne ceste na području Gorskog Kotara.

ŽC5110 Krmpote-Alan i LC58031 Zalesina-Stari Laz i zatvorene su za sav promet zbog snježnih zapuha, a LC58107 Kraljevica (DC8) do Križišća (DC501 otvorena samo za osobna vozila.

Zimski uvjeti u središnjem i sjeverozapadnom dijelu zemlje su na: autocesti A1 između čvorova Karlovac- i Bosiljevo 2, DC1 Trakošćan-Đurmanec-Zaprešić-Jastrebarsko-Čeglje, DC3 Dubovec-Donja Zelina-čvor Popovec i Karlovac-Duga Resa-Zdihovo; DC6 Jurovski Brod- Karlovac-Brezova Glava-Vojnić-Vojišnica-Glina (D37) - Dvor (D47) - GP Dvor, DC10 čvor Sveta Helena-čvor Gradec, DC14 čvorište Mokrice-Bračak, DC24 Bedekovčina-Zlatar Bistrica-Pece, DC26 Vrbovec-Gornji Dragičevci, DC28 Cugovec-Haganj, DC29 Novi Golubovec-Laz- Soblinec, DC30 Velika Kosnica-Velika Gorica-Ogulinec (g.ž.SM)-Petrinja- GP Hrvatska Kostajnica, DC31 Velika Gorica-Pokupsko (g.ž.SM)-Glina, DC35 Očura-Švaljkovec, DC36 Karlovac-Šišljavić- Pokupsko-Žažina; Žažina-Sisak-čvor Popovača, DC37 Sisak (D36) - Petrinja (D30); Petrinja (D30) - Glina (D6), DC43 Dabci -čvor Ivanić Grad, DC45 Rogoža-čvor Kutina; DC47 Trokut (g.ž.PS) - čvor Novska (A3) - Hrvatska Dubica - Hrvatska Kostajnica (D30) - Dvor (D6), DC74 Đurmanec-Bednja, DC204 GP Pribanjci - Bosanci (D3); Bosanci (D3) - čvor Bosiljevo 1 (A1), DC205 Razvor-Kumrovec-Gubaševo, DC206 Hum na Sutli-Valentinovo-Krapina, DC207 Hum na Sutli-Đurmanec, DC216 Vojnić (D6) - Kolarić -GP Maljevac (gr.R.BIH), DC224 Mošćenica (D37) - Blinjski Kut - Sunja - Panjani (D30), DC225 Harmica-čvor Zaprešić, DC228 Jurovski Brod (D6) - Ozalj - Karlovac (D1), DC231 Bregana-Samobor-Sveta Nedelja, DC307 Gubaševo-Oroslavje-Marija Bistrica, DC310 Jastrebarsko-čvor Jastrebarsko, DC312 D47 - Novska, DC408 Zračna luka Pleso, DC430 Kosnica-Zračna luka dr.Franjo Tuđman, DC429 Selište Drežničko (D42) - Selište Drežničko (g.ž.LS), DC507 Valentinovo-Krapinske Toplice-Gubaševo, DC536 čvor Buševec-Buševec, ŽC 5126 Sveti Juraj-Krasno.

Županijska cesta ŽC 5094 Jasenak- Stalak zatvorena je za sav promet.

Županijskom cestoma Lukovo-Lič i lokalnom cestom Kraljevica (DC8) do Križišća (DC501) prometovati mogu samo osobna vozila.

Zbog odrona zatvorena je za sav promet županijska cesta ŽC3275 Stankovac-Jame.
Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

Prekinute brodske linije

U prekidu brodske linije, željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano

U prekidu su: trajektna linija Prizna-Žigljen, katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj- Cres-Rijeka, Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, Vis- Split.

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozila iznad 3 tone nosivosti.

Katamaran Bišovo neće isploviti na liniji Pula - Unije - Susak - M.Lošinj - Ilovik -Silba - Zadar.
Zbog vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano.

U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se manja kašnjenja, a u lokalnome prometu kašnjenja od 15 do 30 minuta.
Upozorenje DHMZ-a

Podsjetimo, zbog najavljenog hladnog vala DHMZ je izdao upozorenje.

"Potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje se znatni pad temperature uz vrijednosti između -10 °C i -5 °C, u gorju moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a osobito na sjevernom dijelu i mjestimice do -3 °C. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegdje u gorju i -20 °C.

Dani će biti studeni pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti ispod 0 °C. Negativnih vrijednosti jutarnje temperature bit će i na Jadranu, a osjet hladnoće dodatno će pojačati jaka bura. Ponegdje duž obale ni dnevna temperatura neće biti viša od 0 °C.

Hladni val koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći dio Europe, može prouzročiti probleme na infrastrukturi te opskrbi energijom, upozorava DHMZ. "Zbog jakog vjetra i poledice nastavit će se problemi u prometu. Također može doći do štete uslijed smrzavanja već propupalih poljoprivrednih kultura, osobito u Dalmaciji. Upozoravamo da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja", upozorava DHMZ.