Zbog pušenja trave neće se ići u zatvor!

...što su ih u srijedu potpisali glavni državni odvjetnik Bajić i glavni ravnatelj policije Grbić. Upute što su ih Mladen Bajić i Oliver Grbić dali tužiteljima i policajcima znače djelomično ispunjavanje obveza koje proizlaze iz presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Maresti protiv Hrvatske iz lipnja prošle godine, piše Večernji list.

Naime, riječ je o tome da se za istu stvar ne smije dva puta suditi. Budući da se kod nas u mnogim slučajevima isto ponašanje sankcionira prekršajno i kazneno, Maresti je natjerao Vladu da hitno 'pročisti' Kazneni zakon, ali i više od 500 prekršajnih zakona. Na posljednjoj sjednici Vlade sva su ministarstva dobila zadatak da 'pročešljaju' prekršajne zakone iz svoga resora i usporede ih s Kaznenim zakonom da bi se vidjelo gdje ima preklapanja.

Prekršajna prijava za nedozvoljeno držanje oružja


Tako će zbog slučaja Maresti napokon doći do velikog čišćenja Kaznenog zakona od svih lakših kaznenih djela, kao što su situacije kada ovisnici posjeduju manje količine droge za zadovoljavanje vlastitih potreba. U Bajićevim i Grbićevim uputama spominje se posjedovanje droga, oružja, prometni delikti, nasilje u obitelji i drugo.

U prometnim nesrećama u kojima je posljedica smrt, teške ozljede ili jako velika materijalna šteta, protiv krivca će se pokretati kazneni postupak, a prekršajno će odgovarati samo oni prometni prekršitelji u nesrećama s lakšim posljedicama.

Osoba koja, pak, posjeduje automatsku pušku ili bombu u pravilu se više neće kazneno goniti, već će za nedopušteno posjedovanje oružja, koje nije namijenjeno građanima, odgovarati prekršajno.

Obiteljsko nasilje nedovoljno precizno


Kod obiteljskog nasilja u praksi je problem što nije jasno što je prekršaj, a kada su nasilnici počinili kazneno djelo. Prema nedavnoj izjavi profesorice kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Ksenije Turković, koja je ujedno na čelu radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona, zakoni koji sankcioniraju obiteljsko nasilje vrlo su loše i nejasno napisani pa će se morati objasniti i precizirati, piše Večernjak.