Žalosno: Branitelji prodaju odlikovanja iz Domovinskog rata

tako počinju brojni oglasi u kojima bivši branitelji, kolekcionari, katkad i supruge branitelja, rasprodaju ratna i druga odličja.

Na tržištu se pojavilo i rijetko visoko državno odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog koje, nakon što smo pregledali odluke predsjednika Tuđmana i Mesića, objavljenje u "Narodnim novinama", nema velik broj Hrvata. Lako se da zaključiti da ga je u promet pustio neki političar ili časnik.

"Prodajem Red Nikole Šubića Zrinskog s minijaturom i zamjenicom. Orden je numeriran, znači dodijeljen. Cijena 200 eura". Nije poznato čiji je orden, jer je dio jedinstvenog broja prekriven. Red Nikole Šubića Zrinskog dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima "za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru".

Na tržištu se nalazi, svjedoče kolekcionari, i više vrsta ordena Danice hrvatske. Taj orden je također, kako piše i u Zakonu, jedno od najvrjednijih priznanja u zemlji. U Uredu predsjednika Mesića nisu krili razočaranje time što pojedinci neka odlikovanja, koja je dodijelio on ili njegov prethodnik, stavljaju na tržište.

- Svako hrvatsko odlikovanje i medalja vezani su uz osobnost odlikovanog i pripadaju samo njemu, odnosno u nasljednoj liniji - članovima obitelji, kao primjerice i za poginulog/stradalog itd. Sukladno st. 1. čl. 30. Zakona o odlikovanjima i priznanjima, "Odlikovanja i priznanja nisu u pravnom prometu...", što znači da ih nije dopušteno prodavati, kupovati ili razmjenjivati - kažu u Uredu još aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, navodeći da predsjednik, na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja ili na vlastitu inicijativu, odličje ili priznanje može oduzeti.

- Predsjednik Republike Hrvatske prema svojim ovlastima ne može, međutim, skupljati i provjeravati podatke o osobama koje prodaju svoja odlikovanja, kupuju ili razmjenjuju tuđa odlikovanja ili medalje. To je zadaća nadležnih tijela Republike Hrvatske - kažu u Uredu, aludirajući da bi MUP trebao istražiti "dilanje" odlikovanjima.

"Jeftino dam Tuđmanova odličja", "Prodajem spomen medalju Vukovar"... piše u oglasima. Potonju medalju dobio je i Ivan Jarnjak, nekadašnji ministar unutarnjih poslova, a danas potpredsjednik Sabora. - Meni odličje služi na čast i naravno da mi nikad nije palo na pamet da ga prodajem. Ne mogu ulaziti u motive osoba koje to rade, ali branitelji koji su bili u ratu znaju cijeniti odličja, dok ovi koji to prodaju možda i nisu zaslužili da ih nose - kaže Jarnjak.

Solinski branitelj Miro Moro, koji je od prvog dana bio u ratu, u 4. gardijskoj brigadi, ogorčen je nekim svojim kolegama koji su odličja dali na prodaju: - To je sramotan čin, pogotovo ako to rade i supruge poginulih ili kasnije preminulih branitelja.

Ako pravi branitelj prodaje odličje, ne čini to iz imovinske koristi, nego iz bunta zbog ovakvog odnosa države prema onima koji su ginuli. Žele time reći da se nisu borili za ovakvu državu, a pogotovo se nisu borili za lažne branitelje kojih, ne bojim se reći, zahvaljujući korumpiranim ratnim zapovjednicima koji su lažirali ratne putove i liječnicima koji su propisivali kojekave dijagnoze, ima pola milijuna.

Dok lažni branitelji uživaju u nezasluženim beneficijama, do tada oni koji su se smrzavali u vrletima Dinare trpe nepravdu - kaže Moro, koji bi po brzom postupku očistio lažnjake od, kako kaže, pravih branitelja. - Ja bih svih pola milijuna ljudi iz tog registra postrojio, sve.

Pa da vidimo ima li obraza onaj koji se sunčao na Rivi stati uz bok onome koji se smrzavao u rovu, skupljao leševe ili na leđima nosio poginulog suborca - kaže Moro. O prodavanju odličja "Slobodna" je obavijestila MUP, Ured predsjednika, Ministarstvo branitelja i MORH.

Poslali smo i web adrese na kojima se prodaju ordeni i medalje ( http://www.kolekcionari.com/viewtopic.php?t=7646&sid=b5bcd93d5207c4eed2c162238cea1f11). - Zakonom o odlikovanjima i priznanjima propisano je da odlikovanja i priznanja nisu u pravnom prometu te ih mogu isticati samo njihovi nositelji - odgovorili su nam u Ministarstvu obrane. Ured predsjednika također je odgovorio, dok očitovanje iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te MUP-a nismo dobili.

piše saša jadrijević tomas


Iz kutije na tržište

- Prije nekoliko dana na portalu www.kolekcionari.com osvanuo je veliki oglas osobe koja se predstavila kao 'Morel - Stožerni narednik', a dolazi iz Dalmacije.

- Prodajem HR medalje i spomenice povoljno, i to:
- 1) MEDALJA BLJESAK (u kutiji s ukazom) - 350,00 kn
- 2) MEDALJA LJETO 95 (u kutiji) - 250,00 kn
-  3) MEDALJA OLUJA (u kutiji s ukazom) - 250,00 kn 
-  4) SPOMENICA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI - SREBRNA (u kutiji s ukazom) - 500,00 kn
- 5) ZAMJENICA I UMANJENICA SPOMENICE DOMOVINSKOG RATA (u kutiji) - 180,00 kn
- 6) SPOMENICA DOMOVINSKOG RATA I tip (u kutiji s ukazom) - 90,00 kn


Faksimil web stranice na kojoj se prodaju odličja i ordeni iz Domovinskog rata


'Prodajem jer mi se prodaje!'

- Iako u splitskom antikvarijatu 'Nostrimus' Liljana Kosović drži samo knjige, nekad je znaju posjetiti i branitelji ili njihove obitelji.

- Prije nekoliko dana bila je jedna gospođa koja je nudila razna ordenja, valjda od pokojnog muža, ne znam točno odakle joj.

Uputila sam je dalje jer to ne otkupljujem - kaže gospođa Kosović.

U Splitu postoje kolekcionari koji izdašno plaćaju razna ordenja. Na cijeni su najviše 'veleredovi i redovi'.

- A zašto prodajem?! Pa prodajem jer mi se prodaje - bio je odgovor na telefonski poziv uzrujanog čovjeka koji je u novine dao oglas kojim prodaje odličja.

Najvažnije odlikovanje Velered kralja Tomislava

 


Odlikovanja i priznanja, kaže zakon, dodjeljuju se hrvatskim i stranim državljanima i pravnim osobama za zasluge i doprinose u uspostavljanju, održavanju i promicanju samostalne, neovisne i suverene Republike Hrvatske. Odlikovanja i priznanja, na prijedlog Komisije za odlikovanja ili samoinicijativno, dodjeljuje predsjednik Republike Hrvatske, a može ih dodijeliti i Sabor, i to kad želi odlikovati predsjednika Republike.

Najvažnije državno odlikovanje je Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom. Daje se stranim državnicima za djelovanje na uspostavi suverene RH i za izniman doprinos njezinu međunarodnom ugledu.

 


Red kneza Domagoja s ogrlicom daje se za dokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu. Red Danice hrvatske dodjeljuje se za gospodarstvo, znanost, izumiteljstvo, sport, zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralno društvenih vrednota i za prosvjetu.

 Odlikovanja Republike Hrvatske, po redoslijedu važnosti, jesu:
- 1. Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom
- 2. Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom,
- 3. Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom
- 4. Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom,
- 5. Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom,


- 6. Red kneza Branimira s ogrlicom
- 7. Red kneza Domagoja s ogrlicom,
- 8. Red Nikole Šubića Zrinskog, 
-  9. Red bana Jelačića,
- 10. Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana,
- 11. Red Ante Starčevića 
-  12. Red Stjepana Radića
- 13. Red Danice hrvatske s likom: Marka Marulića, Blaža Lorkovića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle, Franje Bučara...
-  14. Red hrvatskog križa,
- 15. Red hrvatskog trolista,
- 16. Red hrvatskog pletera
-  17. Spomenica domovinskog rata,
- 18. Spomenica domovinske zahvalnosti

SLOBODNA DALMACIJA