Zakon o boravištu udar na Hrvate iz BiH

bh. hrvati, hrvati bih, psovka, političari, hčsp, hrvatski sabor, hrvatski sabor, sabor, dijaspora, hrvatski sabor, Hrvati, Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvatska, pomoć, boravište, prebivalište, Hrvati u BIH, Saborski zastupnici, spor s Europskom komisijom., Gordan Jandroković, HDZ, SDP, ubojstvo, Stjepan Đureković, Lex Perković, Njemačka, hrvatski sabor, ustavne promjene, sdph, HDZ, slučaj Đureković, hrvatski sabor, oporba, Treći entitet, Hrvatska, Politika, sabor, Hrvatski narodni sabor, ćirilica, Vukovar, Saborski zastupnici, hrvatski sabor, sabor, Hrvati iz BiH, Hrvatska, sabor, raspuštanje , Josip Leko, Hrvati iz BiH, sabor, Hrvatska zemlja, hrvatski sabor, 25 godina hrvatske neovisnosti, Srebrenica, Hrvatski narodni sabor, hrvatski sabor, prava hrvata, hrvatski sabor, Andrej Plenković
...u susjednoj zemlji navode kako se ovim zakonom više prava daje Srbima u Hrvatskoj nego Hrvatima iz BiH, pa čak i Hrvatima iz Hrvatske.

Izvor blizak hrvatskoj Vladi govori nam kako će novi zakon dati pravo za brisanje iz evidencije, primjerice, Hrvata iz Vukovara, koji su raštrkani diljem zemlje. S druge strane, od brisanja su izuzeti Srbi jer su oni obuhvaćeni programom povratka.
- Dolazimo u apsurdnu situaciju da hrvatska policija stoga neće vraćati autobuse Srba koji budu iz Srbije dolazili glasovati na izborima za lokalnu upravu, ali će vraćati Hrvate Vukovarce koji budu potegli npr. iz Istre da bi glasovali u Vukovaru, objašnjava nam naš izvor.

Iseljavanje

Priznajući usvojena prava srpskoj nacionalnoj manjini, neprihvatljiva je podjela pripadnika hrvatskog naroda na Hrvate hrvatske državljane koji imaju puno pravo glasa i Hrvate, hrvatske državljane čiji je glas skoro potpuno bezvrijedan.
- Sudeći po svemu, vladajuća koalicija oponaša bivšu jugoslavensku vlast. Kroz obavijesna sredstva potiče se iseljavanje da bi se time smanjio broj nezaposlenih i da bi iznajmljeni Hrvati iz inozemstva slanjem novca rodbini, izgradnjom kuća, kupnjom nekretnina, dolaskom na godišnje odmore omogućili održavanje na vlasti vladajućoj koaliciji, govori nam naš izvor. Isto tako, smatra kako je pozivanje na Europsku komisiju i slično samo bacanje praha u oči narodu. Naime, kako kaže, u Hrvatskoj živi sedam do deset tisuća Talijana, hrvatskih i talijanskih državljana, a nitko nije od Italije zatražio da ih briše ili im oduzme prava glasa iako je Italija u Europskoj uniji, a Hrvatska još nije.

"Višak" Hrvata

Kako prenosi "Hrvatski fokus", u izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2009. godinu prikazani su svi financijski i drugi pokazatelji brige za nacionalne manjine. Prema istom izvoru, pripadnici srpske manjine uzimaju lavlji dio u stambenom zbrinjavanju, konvalidaciji i kod mirovinskog staža, u ostvarivanju stanarskih prava itd. Stoga je smiješan argument kako se u brisanje hrvatskim državljana iz evidencija ide zbog porodiljnih naknada i nekih drugih prava koja koriste zbog prijavljenog boravišta.
- U višak od pola milijuna hrvatskih državljana, koliko je izračunao Dragan Zelić iz GONG-a, a nije ga opovrgao Arsen Bauk, ministar uprave RH, ubrojit će se, ne samo Hrvati iz BiH koji su prijavili tzv. prebivalište u RH, a žive u BiH i po svijetu, nego i svi Hrvati koji odlaze u bijeli svijet, ali i Hrvati povratnici, hrvatski državljani, koji ne budu odjavili svoje boravište u nekoj drugoj državi, navodi "Hrvatski fokus".

Dnevni list