Zagreb: Roditeljima maloljetnih mladenaca uvjetne kazne za dogovaranje braka

županijski sud , Zagreb, maloljetnici, dogovaranje braka

 Zagrebački Županijski sud oslobodio je u četvrtak četvero roditelja maloljetnih ''supružnika'' i mladića koji je 2014. kao 16-godišnjak stupio u brak s tada 14-godišnjakinjom, a koje je tužiteljstvo teretilo za trgovanje ljudima i spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina, dok su za omogućavanje izvanbračnog života s djetetom roditelji osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od 11 mjeseci s trogodišnjim rokom kušnje.

Sudsko vijeće, pod predsjedanjem suca Tomislava Juriše, je kao olakotne okolnosti ocijenilo njihovu raniju neosuđivanost te činjenicu da roditelji tada 14-godišnjakinje i danas brinu o svojoj kćeri te njezinoj djeci iz braka s drugim muškarcem. Uz to, sudsko vijeće je kao olakotnu okolnost ocijenilo i da je stupanje u brak u vrlo mladoj dobi jedno od običaja etničke zajednice kojoj oni pripadaju.

''Iako ih to ne amnestira od kaznene odgovornosti, riječ je o običaju koje postoji u kulturi te etničke zajednice već stoljećima i predstavlja olakotnu okolnost'', pojasnio je u obrazloženju presude sudac Juriša.

Uz to, sudac je u oslobađajućem dijelu presude zaključio da ne postoje bitna obilježja kaznenog djela poput prodaje ili trgovanja ljudima, a što je Državno odvjetništvo petorki stavljalo na teret. Prema obrazloženju suca, tijekom suđenja utvrđeno je da su roditelji tadašnjih maloljetnika doista skupljali novac, ali kako bi se platili troškovi dogovorenog vjenčanja, prenosi Hina.

Također, sud je zaključio da mladić nije bio svjestan kako se radi o kaznenom djelu i da je on slabijih kognitivnih sposobnosti i bez završene osnovne škole te da je pod utjecajem svojih roditelja zaključio kako stupanje u dogovoreni brak i intimne odnose nije protuzakonito.

Roditelje maloljetnice teretilo se da su 2014. godine svoju kćer prodali roditeljima tada 16-godišnjaka za 6000 eura. Tijekom suđenja utvrđeno je da je tim novcem plaćena svadba, iako je tada 14-godišnjakinja za vrijeme istrage tvrdila kako je riječ o prisilnom braku što je kasnije opovrgnula priznavši da joj je nedostajala njezina obitelj.