Za pakleni požar kod Makarske krive su iskre iz dalekovoda!?

podgora, Makarska, požar
Vatrenu stihiju koja već dva dana hara makarskim primorjem izazvalo je iskrenje dalekovoda! Potvrdili su nam to vatrogasci na terenu u Gornjim Tučepima, iako još nema službene potvrde uzroka dva odvojena požara koji su opustošili najmanje 500 hektara površine.

Očevici kažu kako su iz osmatračnice primijetili iskrenje dalekovoda koji su "plesali" na jakoj buri - odmah potom krenuo je požar u kojem zahvaljujući brojnim vatrogascima na terenu, ali i posadama ukupno četiri kanadera nije bilo uništenih kuća niti ozlijeđenih. Iako su redom svi svjesni i zahvalni vatrogascima te vještim pilotima kanadera koji su "vodene bombe" bacali leteći tik do litica ili doslovno ponirući prema šumi, dio naših sugovornika smatra da su trebali stići ranije.

- Bura je ovdje već oslabila, a prvo je stigao jedan kanader da provjeri stanje, može li se letjeti. Tek kasnije su došli i ostali, mislim da su mogli jutros i ranije doći... - uvijek ima nezadovoljnika.

Šumski požar, prvi veliki ove sezone, "ispraznio" je i hotele na makarskom području, dio gostiju je bio evakuiran no kako se stanje tijekom ponedjeljka popodne smiruje, turisti su se mahom vratili u apartmane. Ne svi, međutim.

Gosti u panici bježali iz apartmana

U podbiokovskom zaseoku Kotišna, niti stotinjak metara od fronte požara, zabrinuta Gorana Lovreta prepričava nam kako su neki gosti u panici otišli iz njenih apartmana.

- Razumim ih, prestrašili su se, iako smo suprug i ja osigurali smještaj za naše goste kod drugih iznajmljivača. Neki su i ostali, ali ne želimo ni mi riskirati, otvorili smo račun u restoranu u Makarskoj za goste. Ma, lako sada za troškove, nije ugodno, valjda će se stanje smiriti... - kaže nam Gorana, dodajući kako se već znalo događati da u popodnevnim satima požar jenja, ali se u noći razbukta jačanjem vjetra.

Utoliko stiže i njen partner Jakša, komentirajući "anđeli s neba", zahvalno gledajući u četiri kanadera koji su u ponedjeljak satima kružili između mora i Biokova. Budan je od tri sata ujutro, kaže kako je i on obilazio požarište s vatrogascima kojima je posebno zahvalan, jer dok se vremenski uvjeti nisu smirili, oko 350 vatrogasaca iz cijele Dalmacije i ostatka Hrvatske borilo se s plamenim jezicima na nepristupačnom terenu.

Mario iz DVD-a Makarska jedan je od tih heroja koji su već više od 24 sata na terenu. Spavanje dolazi u obzir samo u kraćim pauzama, dok čuvaju određene punktove i dok im se cisterne ne napune tisućama litara vode. Pitke, dodaje jedan njegov kolega, tako da nemamo problema s dehidracijom, ali smo zato jedina zemlja u ovom dijelu Europe koja gasi šumske požare i pere prometnice svježom vodom. Iscrpljeni su, ali ipak radosni jer su svjesni da obuzdavaju požar i da nije bilo žrtava. "Svakog ugasimo.", na tragu antičkih mislilaca zaključuju vatrogasci na obroncima Biokova.

U ponedjeljak je gasiteljima stigla pomoć i od vojske, 50-ak pripadnika Oružanih snaga RH raspoređeni su na istočni dio fronte požara, dok ostali vatrogasci trenutno natapaju rubna područja. Zbog nepristupačnog terena i vjetra često je bilo jako teško predvidjeti kretanje požara, no uvjerili smo se kako naši vatrogasci znaju što rade - u stalnoj su komunikaciji, navalna vozila probijaju se šumskim putevima do potencijalnih žarišta, a uvijek postoje i "rezervni" položaji, gdje po dvije cisterne čuvaju objekte ili križanja cesta, dok po potrebi idu odmah u akciju.

'U pitanju su dva požara, nemaju dodirnih točaka'

Mladen Batinić, zapovjednik operativnog područja Makarska zadovoljan je stanjem na terenu, bura je gotovo stala pa je i ljudima na terenu lakše.

- Sada je puno lakše kad su stigli kanaderi, mi smo kroz noć morali održavati požar u sektorima i spriječiti širenje prema kućama. Nadam se da će uskoro biti ugašen, jer i onaj iznad Podgore se razbuktao kad se već mislilo da je kraju. Dva su požara u pitanju, nemaju dodirnih točaka - kaže Batinić.

Unatoč strmini, i vatrogascima je posao jednostavniji kada je teren održavan. U to smo se i sami uvjerili, naišli smo na Makarane koji iznad grada imaju maslinike koje obrađuju.

- Ovdje sam od rane zore, dodatno sam ovo makije oko maslinika počistio i zalio vodom, zlu ne trebalo - uznemiren je jedan od vlasnika tih parcela, izgorjelo šipražje uokolo svjedoči o opasnosti u kojoj je bio on i njegova imovina.

24sata.hr