'Za mrzitelje svega što je hrvatsko, pored stvaranja samostalne Hrvatske, najveći krimen je zaštita Hrvata u BiH'

...od katolika da se izjasni kao katolik, ako govori hrvatskim jezikom da izjavi da mu je hrvatski jezik materinji jezik? Upozorava da su u CMS-u poziv Hrvatima iz Bosne i Hercegovine da se na popisu izjasne kao Hrvati nazvali nacionalističkim ispadima koji ih neugodno podsjećaju na politiku Republike Hrvatske iz 90-ih godina. Primorac u pismu kaže da ih potpuno razumije.

Iživciran najnovijim zahtjevom Centra za mirovne studije (CMS), Hrvat iz Bosne i Hercegovine Tomislav Primorac uputio je otvoreno pismo tom centru u kojem "drugovima iz CMS-a, kao Hrvat i katolik iz Bosne i Hercegovine, kome je materinji jezik hrvatski, zabranjuje da u njegovo ime zahtijevaju ispriku Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za nešto što je Hrvatska vlast po Ustavu dužna činiti."

Pita se zar je zločin tražiti od Hrvata da se na popisu pučanstva izjasni kao Hrvat, od katolika da se izjasni kao katolik, ako govori hrvatskim jezikom da izjavi da mu je hrvatski jezik materinji jezik? Upozorava da su u CMS-u poziv Hrvatima iz Bosne i Hercegovine da se na popisu izjasne kao Hrvati nazvali nacionalističkim ispadima koji ih neugodno podsjećaju na politiku Republike Hrvatske iz 90-ih godina. Primorac u pismu kaže da ih potpuno razumije.

'Za mrzitelje svega što je Hrvatsko, pored stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske, najveći krimen je zaštita Hrvata u Bosni i Hercegovini. Potpuno je točno da je Hrvatska politika iz 90-ih najodgovornija što danas u Bosni i Hercegovini imamo Hrvata koliko imamo (pokazat će popis). Da, ta politika je najodgovornija što nije uspio plan da nas pobiju, potpuno rasele i asimiliraju. Zato vama smeta ta politika ali još to ne smijete javno priznati'.

Pita ih stoga kako bi se trebali izjašnjavati? Kao Bosanci ili Hercegovci, kao što je to sustavno nekada činjeno s Hrvatima Bunjevcima.
Uvjeren je da to ne smeta ni Bošnjacima ni Srbima, kao što ni njemu ne smeta njihovo izjašnjavanje. "Dapače , drago mi je da danas u Bosni i Hercegovini svatko može slobodno izraziti svoju pripadnost bilo kojem narodu i prakticirati bilo koju vjeru, za razliku od vremena "bratstva i jedinstva" kada su bili podobni oni koji su se odricali i vjere i nacije kako ne bi "izazivali mržnju kod susjeda". Jugoslavenima , koji su uz komunizam najveće zlo koje je zadesilo hrvatski narod, sigurno smeta. Njima se hrvatska vlast nema nikakva razloga ispričavati. Čak suprotno isti bi se, da imaju imalo savjesti, trebali ispričati Hrvatima za sve zlo koje su oni i njihovi očevi nanijeli hrvatskom narodu (kao i drugim narodima na ovim prostorima)'.

S obzirom na to da u CMS-u govore o nekakvom raspirivanju mržnje, Primorac ih podsjeća da upravo oni u svom zahtjevu očituju i šire svoju mržnju prema svemu što je hrvatsko, i to ne po prvi puta. "Sudjelujete u organizaciji većine antihrvatskih i antiteističkih inicijativa, a protivite se, omalovažavate i osuđujete inicijative onih koji se bore za očuvanje nacionalnih i tradicionalnih duhovnih vrijednosti većine građana Republike Hrvatske." Pri tom navodi nekoliko primjera.
'Kako objašnjavate zalaganje vaših aktivista za procesuiranje svih zločina koje su počinili Hrvati u Domovinskom ratu (što bi svatko normalan trebao pozdraviti), uz istodobno zagovaranje povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid u Hrvatskoj, uz obrazloženje da se ne bi Hrvati razočarali negativnom odlukom suda? Hvala na brizi za duševno stanje Hrvata. Nemojte se više tako brinuti.

Ne tražite procesuiranje zločina nad Hrvatima u komunizmu, a puna su vam usta potrebe sa suočavanjem s prošlošću. Valjda se bojite izazivanja međunacionalne netrpeljivosti ako se pokaže da je istina nešto drugačija od one koju nam vaši "povjesničari" (ideolozi) plasiraju gotovo 70 godina. Ne bojte se "istina oslobađa"!
Zalažete se za izjednačavanje prava civilnih žrtava rata s pravima stradalnika sudionika Domovinskog rata. Je li vam cilj zaštita prava civilnih žrtava ili vam bodu oči zaslužena prava sudionika Domovinskog rata? Zar hrvatski narod nema pravo barem malo nagraditi žrtvu onih koji su se za taj isti narod borili? Zašto pravite razliku između prava civilnih žrtava u ratu i u miru? Žrtve rata odštete dobivaju iz sredstava ratne odštete koju je kroz povijest plaćao agresor (Njemačka je prošle godine isplatila posljednju ratu). Pošto se vaši aktivisti zalažu za povlačenje tužbe protiv Srbije, očito je da bi taj dodatni teret pao na pleća hrvatskog naroda'.
Uz napomenu da postoji još mnoštvo primjera CMS-a koji su vapili za osudom njihovog antihrvatskog i antiteističkog djelovanja, Primorac im poručuje da diže svoj glas jer su ovaj put prevršili mjeru. Pita ih tko ste vi, da bez izbornog legitimiteta, sa stajalištima koje podržava minorna skupina građana Republike Hrvatske išta zahtijevate od vlasti Republike Hrvatske i poziva ih da s takvim stajalištima izađu na izbore.

"Vi dobro znate da nemate potporu birača, pa podmuklo istupate kroz nekakve civilne udruge čija stajališta i zahtjeve marionete iz vlasti prihvaćaju kao volju naroda. Oprobani recept iz nove zapadne "demokracije", gdje drska i bučna manjina nameće volju tihoj većini."
Zaključuje kako vjeruje da će kad tad u Hrvatskoj narod izabrati domoljubnu vlast koja će takve izrode udaljiti s državnih jasala, i što je najvažnije, udaljiti ih od sudjelovanja u kreiranju bilo kakvih zakona i odluka u Republici Hrvatskoj.

dnevno.hr