Vukovi, divlje svinje, risovi sve bliže hrvatskim gradovima

divlje životinje, Hrvatska, gradovi

Realno, vuk nije problem, on je u ovoj priči samo simptom, a pravi problem je gospodarski pad, smanjenje poljoprivrede i stočarstva i depopulacija ruralnih dijelova Hrvatske.

Priroda tada preuzima od ljudi napuštena područja koja zatim naseljavaju divlje životinje, poput vukova – kazuje nam Vedran Slijepčević, dr. veterinarske medicine i viši predavač na Studiju lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu s kojim smo razgovarali o sve češćim viđenjima divljih zvijeri u blizini gradova i naseljenih područja, piše Večernji list

Nedavno je tako na vuka, ili križanca, naletio automobil na izlazu iz Lekenika, kojih 20-ak kilometara južno od Zagreba, a malo izvan konteksta je bila i prošlotjedna vijest o pojavi afričkog servala u Turopolju, ne predaleko od mjesta stradavanja spomenutog vuka. Kako stvari stoje s našim servalom, vrstom afričke divlje mačke koja može narasti do 60 cm visine i 20-ak kilograma težine, riječ je o kućnom ljubimcu, mužjaku od 12 kg iz Slovenije koji je ljetos odlutao.

– Njega traži vlasnik koji ga legalno drži kao kućnog ljubimca i svaka informacija o njegovu viđenju može pomoći da se on vrati vlasniku. Nažalost, ogrlica za praćenje mu više ne radi pa ga se ne može pratiti, no svima je u interesu da se serval makne iz prirode i vrati vlasniku čim prije. Servali se hrane uglavnom malim pticama i sisavcima i ulovit će dovoljno da prežive. Ni domaća mačka koju pustite u prirodu neće uginuti od gladi, dobri su lovci.

Ovaj serval je prilično pitom, nije opasan za kućne ljubimce i ljude, a ako ga netko ugleda, neka u najkraćem roku javi kolegi Branimiru Reindlu na broj mobitela 0912923132 – kazuje nam Slijepčević koji za vuka, na kojeg je automobil prije mjesec dana naletio u Lekeniku gdje oni nisu viđeni od 2. svjetskog rata, nije siguran da je čisti vuk. Uostalom, do sada još nije stigla potvrda o tome jer se čeka DNA analiza, no u svakom slučaju riječ je o životinji koja zbunjuje stručnjake i koji još uvijek ne odbacuju ni mogućnost da je ipak riječ o vuku.