Vrgorački SDP Božjom je zapovijedi strašio Hercegovce

...području da ne izlaze na lokalne izbore u Hrvatsku. Tako je jedan internetski portal upozorio Hercegovce da bi mogli biti kažnjeni od 5000 do 20.000 kuna ako izađu na izbore.

"Ako izađite na izbore, a policija naknadnom terenskom kontrolom utvrdi da ne živite na prijavljenoj adresi, izlažete se opasnosti da budete izbrisani iz mjesta prebivališta, te poslije toga na sudovima RH platite visoku kaznu za to", upozoravali su mediji u BiH građane koji žive u pograničnom području. Osim toga, poseban apel upućen je stanovnicima Posušja, Gruda, Ljubuškog, Čapljine i Gabele da ne idu u Imotski, Vrgorac i Metković birati susjedima vlast.

"Ne glasajte u gradovima u kojima ne živite i ne birajte vlast ljudima čiju svakodnevicu ne dijelite, zbog pojedinaca koje kao žrtve strašenja i kupovine izlaze na lokalne izbore u RH, cijela Hercegovina se svake četiri godine crveni", pozivali su na savjest mediji svoje sugrađane.

'Izbrisano' 1200 ljudi
Da podsjetimo, prije četiri godine jedna od top-tema u hrvatskim medijima bili su lokalni izbori u Vrgorcu. Oporba predvođena poduzetnikom Miljenkom Pivcem i SDP-om prozivala je aktualnu vrgoračku vlast na čelu s HDZ-om i gradonačelnikom Borisom Matkovićem da nemaju legitimitet jer su izabrani od strane fiktivno prijavljenih građana iz BiH, a neki su otišli tako daleko da su na taj način izabranu vlast prozvali - okupatorskom.

U međuvremenu, sređeni su birački popisi, s njih je u Tinovu gradu izbrisano više od 1200 ljudi. Lokalni izbori koji su održani prije nekoliko dana prošli su u mirnoj atmosferi, za razliku od prošlih izbora, no ponovno su HDZ i Boris Matković dobili natpolovičnu većinu.

Prema informacijama koje dolaze s terena, nitko ne prigovara da su ove izbore odlučili građani iz pograničnih ljubuških mjesta, zbog čega u HDZ-u posebno uživaju u ovoj pobjedi. Naime, prema informacijama s biračkih mjesta, zanemariv je broj građana iz susjednih, pograničnih mjesta u Bosni Hercegovini, poglavito Ljubuškog, koji su izašli na izbore u Vrgorcu.

Što je uzok tome? Eventualne kazne, jaka promidžba bh-medija ili, pak, nezainteresiranost samih Hrvata iz BiH da biraju gradonačelnika susjednoga grada u Hrvatskoj. No, da ne bi slučajno netko iz Hercegovine i Ljubuškog otišao na izbore u Tinov grad, pobrinula se i „Građanska inicijativa iz Vrgorca", koja je dan prije izbora ostavljala letke po Ljubuškom i okolnim selima u kojima je pozivala na bojkot izbora, apelirajući na vjersku i građansku savjest.

Narod ne možete prevariti

"Hrvati (katolici), građani BiH koji imate fiktivno prebivalište na području RH, ne kršite drugu Božju zapovijed od naravi: Ne čini drugom, što ti nije drago da ti drugi čini. Zato ne izlazite na izbore u RH, ne činite kaznene radnje i ne nasjedajte lokalnom HDZ-u koji vas gura u još veći ponor. Prije nego što glasujete, razmislite dobro što činite i budite spremni na posljedice", stajalo na letcima koje je potpisala spomenuta inicijativa.

Novoizabrani vrgorački gradonačelnik Boris Matković kaže kako je to djelo njegovih političkih protivnika iz SDP-a, no ističe da je pobjeda njegove stranke i njega čista kao suza.

- Što će sad reći? HDZ i Matković ostvarili su blistavu pobjedu, unatoč blaćenju i prozivanju pojedinaca. Kažu da su mi prošlih godina Hercegovci donijeli pobjedu, a tko je sad glasovao za mene? Vrgorački narod, kojeg ne možete prevariti. Ministar Arsen Bauk dolazio je tri-četiri puta u Vrgorac kako bi "skinuo" HDZ i mene s vlasti, no ne može nitko protiv naroda, pa ni Bauk. Hvalio se kako je sredio biračke popise, a kako mu onda Srbi i dalje dolaze na birališta autobusima? A sve je poduzeo da se izbrišu naša braća Hrvati s druge stranice granice, koji su se borili za Hrvatsku i stvarali je. Međutim, partija mu nije dala da sredi biračke popise u Vukovaru i Kistanjama - oštro je prozvao Matković ministra Arsena Bauka.

Slobodna Dalmacija