Vrgorac prijeti obustavu vode selima u Hercegovini

Naime, direktor vrgoračkoga "Komunalnog poduzeća" Boris Erceg poslao je opomenu svojim kolegama s druge strane granice da podmire dugovanje od 1.212.702,17 kuna, a ako to ne učine do četvrtka, 18. srpnja, stanovnicima Crvenog Grma, Prologa i Orahovlja slijedi obustava isporuke vode.

Inače, spomenuta sela spojena su na vodovodnu mrežu grada Vrgorca još za vrijeme bivše države, kada je i građen vodovod, u čemu su i oni sudjelovali svojim doprinosima, a sve do 2004. godine održavanje vodovoda i naplatu u tim mjestima obavljalo je "Komunalno poduzeće" iz Vrgorca.

Međutim, nakon dogovora između Grada Vrgorca i Općine Ljubuški, te njihovih komunalnih tvrtki, ta nadležnost prebačena je na Komunalno poduzeće iz Ljubuškog. No, to ljubuško poduzeće je na koljenima, radnici nisu primili plaću punih 10 mjeseci, blokiran im je račun...

I vrgoračko "Komunalno" je već duže vrijeme u financijskim problemima, izgubljeno je nekoliko sudskih sporova teških oko 1,7 milijuna kuna, zaposlenicima kasne plaće dva mjeseca, a svako malo im HEP isključi struju ili blokira račun. Vrgorački komunalci pokušavaju što prije naplatiti svoja potraživanja kako bi osigurali plaće radnicima, s obzirom da je nezadovoljstvo u toj gradskoj tvrtki posljednjih nekoliko dana zbog toga kulminiralo.

U ovom trenutku imamo više od 1,6 milijuna kuna nenaplaćenih računa, od toga nam je Grad Vrgorac dužan oko 400.000 kuna, a ostalo JKP "Ljubuški". Osim toga, među dužnicima ima podosta fizičkih i pravnih osoba koje ne plaćaju vodu. Kako ćemo ljudima dati plaću? Moramo neplatišama početi isključivati vodu, prisiljeni smo na to. Imamo i mi svojih obveza koje moramo podmiriti, istaknuo je Erceg.

Mještani Orahovlja tvrde: Vodu smo uredno platili!

Neslužbeno doznajemo kako je nekoliko puta načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić razgovarao s vrgoračkim gradonačelnikom Borisom Matkovićem o ovom problemu te tražio od njega da ne dođe do obustave isporuke vode navedenim selima, tražeći da se dug podmiri u nekoliko rata. Pokušali smo stupiti u kontakt s Barbarićem, no nije odgovarao na naše pozive.

Podsjetimo da je i prije dvije godine došlo do slične situacije, mjesta s hercegovačke strane ostala su bez vode nekoliko dana, no onda su mještani Orahovlja, kao odmazdu, zatvorili vodu vrgoračkim poljoprivrednicima u Rastoku za navodnjavanje poljoprivrednih kultura. Nažalost, slična situacija mogla bi se uskoro ponoviti ako se ova situacija ne riješi na obostrano zadovoljstvo.

- Mještani Orahovlja, ali i drugih sela, više-manje uredno plaćaju vodu Komunalnom poduzeću u Ljubuškom. A što oni rade s tim novcem, zašto ga ne prebacuju u Vrgorac, e mi to ne znamo. Zašto ćemo baš mi ispaštati zbog nečijih propusta? Nećemo dopustiti da nam isključe vodu po ovoj žegi, a koju smo već platili. Bude li potrebno, poduzet ćemo konkretne poteze kako bismo to spriječili, kazali su nam ogorčeni mještani iz Orahovlja, susjednog hercegovačkog sela.

Mate Primorac | Slobodna Dalmacija