Vrdoljakova Tita gledalo 800 tisuća Hrvata

U domovima gotovo 800 tisuća hrvatskih građana u petak navečer svirala se nekadašnja neslužbena himna potkraj bivšeg režima – “Jugoslavijo”. Naime, prva epizoda dokumentarno-igrane serije o Titu Antuna Vrdoljaka odnijela je u petak navečer uvjerljivu pobjedu nad drugim programima, s gledanošću od 18 posto svih stanovnika Hrvatske, koliko je ovih dana gledan i Dnevnik HTV-a.

Od gledatelja koji su u tom trenutku sjedili pred ekranima, njih čak 42 posto gledalo je uvodnu epizodu serije koja je dignula prašinu i prije emitiranja.

Gledanost televizije raste

To i nije najveći zabilježeni udio gledanosti, koji ponekad doseže i 60 posto, ali je zavidan rezultat za prvu epizodu. Procjenjuje se, naime, da će sljedeće epizode, kad se o seriji počne razgovarati, imati još više gledatelja. Zbog rasta nezaposlenosti, u posljednjim mjesecima bilježi se rast gledanosti podnevnog dnevnika HTV-a, sapunice dosežu rekorde i više od 20 posto, a sad je povećanoj vojsci od 317 tisuća nezaposlenih serviran i Tito.

Doduše, konkurentske televizije i nisu ponudile nešto primamljivo, bio je tu film Stevena Seagala, glumca koji mjesecima ne silazi s ekrana, Charliejevi anđeli te talijanska Čarolija, po kojoj inače prepoznajemo ljetnu “zabavu” na televiziji. Psihologinja Mirjana Krizmanić kaže da bi bilo jako korisno da mladi gledaju seriju o Titu jer stariji o tome znaju puno više.

Izazov je II. svjetski rat

Sociolog Zoran Malenica prisjetio se da je prije nekoliko godina Slobodna Dalmacija pokrenula prodaju srbijanske serije o Titu na DVD-ima, ali je serijal od 21 epizode, za koji se tvrdi da je bio kritičan sa srbijanskih pozicija, nakon prvih šest epizoda prestala prodavati. Očito, prodaja nije išla kako je bilo planirano, a Splićani se sjećaju i neugodnih napada na prodavačice u kioscima. I Malenica savjetuje mladima da pogledaju seriju jer to je za njih povijest.

– Po prvoj epizodi serija čini se da je relativno objektivna, no to ćemo vidjeti tek kad dođe na red mučno razdoblje nakon Drugog svjetskog rata. Bit će zanimljivo vidjeti i koji su sve publicisti, političari i znanstvenici komentirali Tita za seriju Antuna Vrodaljak jer u prvoj su bili samo Pero Simić i Ivo Banac te voditelji koji su objavili vijest o Titovoj smrti – kaže Malenica.

Juris Protecta: Zašto nije bilo javnog natječaja?

Zlatko Zeljko iz udruge Juris protecta prosvjeduje zbog odnosa HTV-a i Antuna Vrdoljaka, “bivšeg Titova miljenika i Tuđmanova direktora”, te traži od HTV-a da objavi podatke o točnom iznosu koji je plaćen za seriju. Upozorava, osim toga, i da je za to trebao biti proveden javni natječaj.

“Producent serije Vrdoljakova je kuća Mediteran film, a prva epizoda prikazuje najmanje 90 posto arhive tadašnje Radiotelevizije Zagreb, pa se pitamo zbog čega je Vrdoljaku isplaćeno milijun eura. Čini se da je riječ o loše montiranom arhivskom materijalu, što ne bi smjelo stajati ni deset posto te svote”, navodi Zeljko u svom priopćenju.

vecernji.hr