FOTO  Vlada RH priprema novi Zakon o otocima

Zakon o otocima, Andrej Plenković, Vlada Republike Hrvatske
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u ponedjeljak je u Jelsi na Hvaru najavio donošenje novog Zakona o otocima u koji će biti uvrštene europske inicijative tzv. ‘pametnih otoka' radi novih poticaja razvoju hrvatskih otoka u široj strategiji regionalnog razvoja Hrvatske.

‘Vlada priprema novi Zakon o otocima i uputit će ga u proceduru ove jeseni,' rekao je Plenković na svečanoj sjednici jelšanskoga Općinskog vijeća u povodu sutrašnjeg Dana grada i blagdana Velike Gospe zaštitnice Jelse. Naglasio je kako će se u taj zakon ugraditi najmodernije i najnovije koncepcije tzv. ‘pametnih otoka' a riječ je o inicijativama koje postoje na razini Europske unije.

Plenković je je pozvao lokalne otočke vlasti da se uključe u aktivnosti oko donošenja novog Zakona o otocima kako bi se pronašla zakonska rješenja koja omogućiti razvoj svih hrvatskih otoka.

‘To će biti jedan zakonski paket u kojem ćemo imati izmjene Zakon o regionalnom razvoju i Zakona o potpomognutim područjima te Zakona o Gradu Vukovaru i Zakona o otocima,' objasnio je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je u sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ustrojena posebna uprava za otoke u kojoj će raditi stručnjaci za tu problematiku.

Premijer Plenković je također rekao kako je Hrvatskoj na raspolaganju iz EU fondova oko 80 milijuna eura za povezivanje otoka.

Vlada će pomoći u rješavanju bitnih i prioritetnih projekata na Hvaru

Osvrćući se na otok Hvar, Plenković je istaknuo kako će Vlada pomoći u rješavanju bitnih i prioritetnih projekata na tom otoku. Podsjetio je da je programom gradnje cesta u Hrvatskoj u razdoblju od 2017. do 2020. godine predviđena i izgradnja ceste koja spaja Jelsu i Sućuraj.

‘Tom cestom želimo spojiti istočni dio otoka Hvara s njegovim središnjim dijelom i gradom Hvarom, a to je ključno pitanje za razvoj otoka', naglasio je Plenković.

Najavio je i da će se riješiti pitanje Stare ambulante u Jelsi, koja je dijelom u državnom vlasništvu.

‘Smatramo kako je najmudrije da se taj prostor ustupi općini te da općina pronađe za njega odgovarajuću svrhu,' kazao je premijer Plenković.

Poticanje razvoja poljoprivrede na Hvaru, posebice autohtonih mediteranskih kultura

Također je rekao da će Vlada učiniti sve što može u poticanju razvoja poljoprivrede na Hvaru, posebice autohtonih mediteranskih kultura koje mogu biti domaći turistički proizvod ali također i izvozni proizvod.

Izrazio je spremnost Vlade da pomogne u kvalitetnijem trajektnom i katamaranskom povezivanju Hvara s kopnom, posebice tijekom turističke sezone.

Rekao je i da će Vlada pronaći načina da pomogne Hvaranima u rješavanju poteškoća sustav vodoopskrbe, skupljanja otpadnih voda te odlagališta, posebno pri ishođenju sredstava iz fondova Europske unije za tu namjenu.

‘Želimo da Hvar i dalje bude jedan od bisera hrvatskog turizma,' poručio je Plenković na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse, dodavši kako će se sljedeće 2018. godine u gradu Hvaru održati i Dani Hrvatskog turizma.

Načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja istaknuo je kako je u prvih sedam mjeseci ove godine Jelsa ostvarila 16 posto više turističkih dolazaka nego u istom lanjskom razdoblju.

Rekao je kako područje općine Jelsa obuhvaća oko 50 posto cjelokupnog područja otoka Hvara te je razvoj Jelse neodvojiv od razvoja tog otoka. Pri tomu je istaknuo kako je u posljednje četiri godine na području Općine Jelsa, na kojem je oko 4.000 stanovnika, investirano oko 120 milijuna kuna u razvojne i infrastrukturne projekte te da to ima važnost za cijeli otok Hvar.

Hina