Vlada RH: Hrvatima u BiH novac samo za škole i bolnice

Iz javnog natječaja za financiranje obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih projekata Hrvata u BiH, koji je otvoren do 5. listopada, razvidno je da se više neće financirati organizacije koje su ovisne o bilo kojem političkom usmjerenju ili stranci, kao ni programi i projekti koji se odnose na jednokratne manifestacije poput konferencija, seminara, proslava obljetnica i slično.

- Cilj je ove Vlade financirati manji broj, ali većih, strateških projekata koji će pridonositi održivom povratku, opstanku i razvoju Hrvata u BiH, a tu se prioritetno misli na izgradnju, obnovu i opremanje škola, fakulteta, bolnica, učeničkih, studentskih i domova kulture - doznaje "Slobodna" iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH na čijem je čelu Darija Krstičević.

- To su vrlo konkretni i za lokalnu zajednicu vrlo važni projekti koji osiguravaju opstojnost i održivost Hrvata u Bosni i Hercegovini - naglašavaju u Uredu koji je osnovan prije nekoliko mjeseci.

Vlada je za natječaj izdvojila 15 milijuna kuna, a kada se do 5. listopada prikupe svi prijavljeni programi i projekti, povjerenstvo će analizirati pristigle prijedloge, nakon čega će se donijeti odluka - kome i s kojim ciljem ide novac.

- Sada će se posebna pažnja posvetiti i transparentnosti i namjenskom trošenju proračunskog novca, to je pitanje odgovornosti ne samo Vlade RH nego i odgovornosti prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Primarni je interes da se sredstva utroše namjenski, ali i na dugoročnu korist i dobrobit bosanskohercegovačkih Hrvata. S tim ciljem, Milanovićeva Vlada je osnovala Službu za provedbu natječaja i praćenje projekata, a ta će služba ne samo provoditi natječaje nego će pratiti financirane programe i projekte kako bi utvrdila njihova postignuća u pogledu identiteta i zaštite interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske - naglašavaju u Uredu.

U Vladi RH ističu da je povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora povratku i ostanku te očuvanje pune jednakopravnosti od strateškog interesa za Hrvatsku. Jedan od načina ostvarenja tog cilja je i nedavno objavljeni natječaj za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u BiH.