Vlada odustaje od autoceste do Dubrovnika?

Kao jedina moguća varijanta u ovom trenutku ostaje brza cesta prema krajnjem jugu, dok autocesta definitivno završava kod Ploča. To se može iščitati na terenu gdje je počelo spajanje čvora Ploče s granicom BiH, dakle, koridorom 5c koji preko Bosne dolazi iz Mađarske.

Pod pritiscima iz Europe, hrvatska Vlada odlučila je graditi međunarodni schengenski prijelaz na štetu nastavka autoceste prema Dubrovniku, unatoč višegodišnjim najavama i obećanjima o spajanju juga i sjevera Hrvatske.

Radovi na staroj trasi nisu prekinuti zbog penala

U situaciji kada se već ne ide prema Dubrovniku, nametnula se nova trasa spoja čvora Ploče i granice BiH, koja je u fazi idejno-projektnog rješenja. Iako se radio novi projekt, Hrvatske autoceste su nastavile radove na staroj trasi, što se može vidjeti prigodom obilaska terena.

HAC, doznajemo iz pouzdanih izvora, nije želio prekinuti radove zbog mogućih penala, koje bi u slučaju prestanka morali platiti izvođačima, a tu je i pritisak aktualne politike kojoj je izgradnja graničnog prijelaza adut više u pregovorima za Europu.

Premda je riječ je o uređenju graničnog prijelaza prema uvjetima takozvanog schengenskog režima, koji u pristupnim pregovorima zahtijeva Europska unija, doznajemo da za novu trasu autoceste od Ploča do granice BiH, još uvijek nije izdana građevinska dozvola. Tako bi rok otvorenja graničnog prijelaza, predviđen za lipanj ove godine, mogao biti prolongiran, unatoč očekivanjima aktualne politike.

Dodatni problem projektu stvara i bosanske strane, gdje još uvijek nisu započeli radovi na pristupnoj cesti kod Crvenog grma u dužini od oko četiri kilometra. Posljednjih mjeseci u susjednoj državi vodile su se javne polemike oko trase koridora 5c, a neki bošnjački političari čak su zagovarali kompletnu promjenu trase koja bi, umjesto preko Ljubuškog, išla na Stolac i dalje prema Neumu. U Hrvatskim autocestama negiraju bilo kakve probleme.

Međutim, priznaju da još nije izdana lokacijska dozvola za spoj čvora Ploče i državne ceste D62. Isto tako demantiraju da su se radovi izvodili na krivoj trasi, premda stanje na terenu govori drukčije.

- Hrvatske autoceste, sukladno planovima, izvode radove na platou graničnog prijelaza Metković s prometnom opremom i signalizacijom - zaključili su u Hrvatskim autocestama, ističući da se na dijelu autoceste čvor Ploče-granica BiH nisu do sada izvodili radovi niti se mijenjao projekt.

Za dovršetak međunarodnoga graničnog prijelaza službenog naziva "Metković" neće nedostajati novca. Naime, Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) sklopila je s Hrvatskim autocestama ugovor o zajmu u iznosu od šezdeset milijuna eura. Riječ je o namjenskim sredstvima, koja će se utrošiti za dovršetak koridora 5c u RH, te spoj ceste čvor Ploče-BiH, kao i granični prijelaz Metković.

Nepovjerenje građana

Iako će ova cesta, kada se izgradi, dolini Neretve omogućiti bolju komunikaciju s ostatkom Hrvatske, ovdašnji stanovnici nisu pretjerano oduševljeni zbog promjene trase. Nedostatak informacija na terenu, a i brojne kaznene prijave u HAC-u, uvjetovali su nepovjerenje građana prema ovom projektu. Na javnom uvidu idejno-projektnog rješenja u Pločama okupilo ih se tek nekoliko, jer navodno nisu ni znali da će se održati prezentacija projekta.

Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević također ističe da nije znao za javni uvid, a slično je i s Općinom Pojezerje, premda kompletna trasa ide područjima tih dviju općina.
- Naša općina puno dobiva izgradnjom međunarodnoga graničnog prijelaza, koji se naslanja na našu poslovno-poduzetničku zonu Nova sela - zaključio je Krstičević.

izvor: slobodna dalmacija