Više od 130.000 građana Hrvatske nikada nije ni imalo osobnu iskaznicu

... s 2.500 kuna (oko 645 KM). Obveza svake osobe starije od 16 godina je posjedovanje tog osnovnog identifikacijskog dokumenta. Policijske postaje širom zemlje svakodnevno prime na stotine zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica.

"Treba mi, idem na more idući tjedan, pa onda da nemam problema", kazao je Kristijan Vukić.

U ovom trenutku čak 217.689 osoba nije zatražilo izdavanje nove osobne iskaznice, a njih čak 138.327 nikad je nije ni imalo!

"Apeliramo i na one koji nikad nisu izvadili osobnu iskaznicu ili im je osobna iskaznica istekla, da izvade važeću osobnu iskaznicu", kazao je Dušan Miljuš, glasnogovornik MUP-a.

Osobna iskaznica je osobni identifikacioni dokument. Bez nje ne možete pronaći legalno zaposlenje, ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu, glasati i obrazovati se. Čak je i bankovni račun nemoguće otvoriti bez nje.

"Dogodi se, to su jako rijetki slučajevi, ali da neki korisnici iz svojih razloga ne žele imati osobni dokument. U to, naravno, ne možemo ulaziti zašto, ali jednako tako naši djelatnici ne smiju onda njima isporučiti pošiljku. Na to se oni znaju buniti, biti glasni i nama pisati, ali to doista nije niti do djelatnika, niti do Hrvatske pošte. Ne možemo mi vjerovati u identitet nekoga tko ne može svoj identitet dokazati", rekla je Jo Kempen, glasnogovornik Hrvatskih pošta.

Prema novom zakonu osobnu iskaznicu mogu imati i djeca, bez obzira na uzrast. Od 1. srpnja to je jedini dokument koji će vam biti potreban da odete, naprimjer, u Pariz, javljaju hrvatski mediji.