Više nismo u ratu, želim ured u Visokoj ulici

Kolinda Grabar Kitarović,  predsjednička kandidatkinja HDZ-a , predsjednički kandidati, predsjednički izbori, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, svjetske novinske agencije , predsjednički kandidati, Kolinda Grabar Kitarović,  radna dozvola, Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, Pantovčak, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović,  prva hrvatska predsjednica, izbori, hrvatski sabor, Saborski zastupnici, vladimir šeks, Kolinda Grabar Kitarović
...prema biračima i hrvatskim građanima, ponovivši da će, čim položi predsjedničku zakletvu, inicirati sazivanje sjednice Vlade.

"Premijer Zoran Milanović me nije nazvao, a kako će naša suradnja izgledati to ovisi o njemu. Ustrajat ću na suradnji i odgovornosti Vlade prema biračima i hrvatskim građanima, a o njemu (Milanoviću) ovisi kako će to dalje izgledati", rekla je Grabar Kitarović novinarima upitana je li ju nazvao premijer Milanović te kako će izgledati suradnja između njih dvoje.

Ponovila je i da će, čim položi predsjedničku zakletvu, inicirati sazivanje sjednice Vlade.

Upitana o njezinu planu preseljenja Ureda predsjednice Republike s Pantovčaka u Visoku ulicu na Gornjem gradu, Grabar Kitarović je odgovorila kako to ne ovisi samo o njoj nego i o Vladi.

"Nema nikakvih razloga zašto Ured predsjednice ne bi bio u Visokoj ulici. U blizini na Markovu trgu su Ured premijera, Vlada i Hrvatski sabor i ne vidim u čemu je tu velika razlika što se tiče sigurnosnih uvjeta. Više nismo u ratu da bismo morali imati (predsjedničku) rezidenciju na Pantovčaku", kazala je.

Naglasila je kako je predsjednik Franjo Tuđman s razlogom, nakon raketiranja Banskih dvora u listopadu 1991., otišao na Pantovčak, a to je bio razlog i zašto ga je štitila vojska.

"Danas su se okolnosti promijenile i Ured predsjednice mora biti u skladu s modernim državama veličine slične Hrvatskoj, i našeg statusa tj. ništa pretjerano", kazala je.

Upitana kako će kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga surađivati s ministrom obrane Antom Kotromanovićem, Grabar Kitarović izrazila je uvjerenje u dobru komunikaciju.

"Sada još nemam sve one informacije koje ću imati kada položim predsjedničku prisegu, ali očekujem da ćemo donijeti bitne odluke kada je riječ o borbenom zrakoplovstvu te općenito opremi u Oružanim snagama", kazala je.

Istaknula je i da u Oružanim snagama imamo dobre profesionalce koji moraju odgovarajuće biti opremljeni.

Novoizabrana hrvatska predsjednica nije htjela novinarima otkriti imena svog tima dok se, kako je rekla, ne "oformi kostur tog tima". Dodala je kako još mora razgovarati s ljudima na Pantovčaku te da na umu već ima nekoliko imena najbližih suradnika.

Naglasivši kako ne komentira odluke pravosudnih tijela Grabar Kitarović nije željela komentirati novinarsko pitanje je li Ustavni sud predugo čekao na odluku o Branimiru Glavašu.

Grabar Kitarović u utorak je u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju posjetila Dubrovčanina Pavu Hađija (24), navijača Hajduka oko kojeg se cijela Hrvatska ujedinila u pomoći nakon teškog stradavanja u prometnoj nesreći na Badnjak. Nakon posjeta izrazila je zadovoljstvo njegovim oporavkom i željom za životom