"VIDJELI SMO MAHANJE NA ULICI" Ovo su policajci koji su porodili ženu

Hrvatska policajci porod
Cropix

Da se policijski službenici povremeno nađu u ulozi tzv. babica i asistiraju pri porodu te da im to savršeno ide, više nije nikakva novost. I upravo to su postupanja koja u njihovom policijskom radu ispisuju najljepše priče.

"U nedjelju oko 7.40 sati smo patrolirali službenim autom Savskom cestom u smjeru Centra te smo uočili jednog gospodina na ulici kako nam maše. Stali smo ispred njega te nas je on dalje usmjeravao u dvorište gdje nas je čekala gospođa u visokom stadiju trudnoće i u trudovima. Na ulazu u stan smo je zatekli, a trudovi su već bili započeli. Uhvatili smo je za ruke i odnijeli do kauča. Polegli smo je i krenuli s porodom. Koliko je to trajalo? Dva, tri truda i dijete je, fala Bogu, izašlo živo i zdravo", kaže prepun emocija policajac VIII. policijske postaje Sandi Kraljić koji broji već 12 godina u službi.

Na upit kakve su ga emocije preplavile, misleći da mu je to prvi puta, kad je vidio iz neposredne blizine dolazak bebe na svijet, policajac Sandi sa smiješkom ponosno otkriva da je otac troje djece, predivne trojice dječaka.

‘Prekrasan osjećaj‘

"Bio sam na tri poroda i nije mi strano sve ovo. Reagirao sam najbolje što sam mogao i znao u toj situaciji. A pupčanu vrpcu sam uočio dok mi je beba bila u rukama. Stavio sam joj ju preko glavice pa je bebica zaplakala, uhvatila me za prst i otvorila oči. Prekrasan osjećaj. A Hitnu pomoć smo zvali automatski po ulasku u dvorište dok smo hodali do stana. Pošto je porod praktički već bio u tijeku, djelatnici Hitne i nisu mogli reagirati prije nas.

Kad su došli, prerezali su pupčanu vrpcu te odvezli bebu i majku u bolnicu u Vinogradsku. Mislim da je to prva beba u toj obitelji. A bez ovih mojih kolegica teško da bih mogao išta napraviti. Pomogle su mi sa dekicama, rukavicama, davale su vode majci i usmjeravale ju na pravilno disanje, a i meni su bile podrška", iskreno će još Kraljić opisujući totalni šok u kojem su se našli roditelji novorođenčeta.

Junak dana Kraljić, koji je porodio u 35. mjesecu trudnoće zagrebačku trudnicu, u razgovoru sa sedmom silom nije skrivao emocije koje su ga preplavile to nedjeljno prijepodne dok je patrolirao pustim ulicama metropole.

‘Živa i zdrava‘

U nekoliko navrata je ponovio da zahvale dijeli sa kolegicama iz postaje, Lucijom Kolega koja je u službi godinu i pol te Sanjom Jovanović Jurić koja ponosno nosi dvije i pol godine policijsku uniformu.

"Najbitnije je da se beba rodila živa i zdrava. Zaplakala je, ma predivan trenutak, predivan događaj. Pamtit ćemo ovo cijeli život", skromno će policajka Lucija Kolega.

"Ma nezaboravan događaj!", dodao je srdačno Kraljić koji je majci u bolnicu poslao telegram kako bi joj još jednom čestitao i dao do znanja da je policija uvijek na dispoziciji građanima.

"Je li majka bila svjesna dok prolazi porodničke muke, da ju zapravo porađaju policajci i policajke u uniformi, tročlana ekipa PP Trnje složno kaže: "Je, gospođa je bila svjesna toga. Svjesna i zahvalna. Zahvaljivala nam se sto puta. Ma zapravo nije se mogla zahvaliti riječima..."

Glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti otkriva da je policiju posjetio otac bebe koju su porodili.

"Otac prekrasne djevojčice nas je posjetio kako bi nam se zahvalio. Rekao je da je svaka minuta u tim trenucima bila bitna i da je policija bila u pravom trenutku na pravom mjestu. Također sam se čula i sa susjedom koji je na ulici zaustavio našu patrolu. Rekao je da su zapravo tri života spašena, misleći na život majke i bebe ali i njegov, jer je situacija izgledala očito poprilično dramatična", zaključila je Goatti.